Kristna fredsaktivisten nära ge upp om Israel och Palestina

Efter dådet mot kyrkan där Shireen Awwads farbror och faster dödades sörjde många kristna palestinier. Foto: TT

Hon såg släktingar dödas när israeliskt luftanfall förstörde delar av ortodoxa kyrkan i Gaza. Kristna palestiniern Shireen Awwad har vigt sitt liv åt försoning mellan Israeler och palestiner, men är nu rädd för att behöva ge upp.

Nu finns risken att kristna palestinier överger området.

Shireen Awwad är en av de allt färre palestinska kristna på Västbanken och i Gaza. Sedan terrorgruppen Hamas genomförde sitt bestialiska dåd den 7 oktober, vilket ledde till vad som närmast liknas vid ett invasionskrig av Israel i de palestinska områdena, har många lämnat.

Uppgiven stämning


Särskilt i Shireens hemstad Betlehem på Västbanken, där hon arbetar som ledare för den utåtriktade verksamheten på Betlehem Bible College, är situationen pressad för den allt mindre minoriteten.
– Läget är katastrofalt. Betlehem är en stad som är starkt beroende av turism men sedan Israel inledde offensiven mot Gaza är så gott som allt nedstängt. Inga restauranger, inga turister och många som bor här men jobbade i Jerusalem och på andra platser får inte ta sig dit, säger Shireen som är tydligt uppgiven.

Högst arbetslöshet på Västbanken


Hon berättar att Betlehem nu har områdets högsta arbetslöshetssiffror, runt 70 procent, att jämföra med Västbanken i övrigt som ligger runt 35.
Det finns också en rädsla att kriget ska eskalera. Hon har personligen fått sörja släktingar som dödades i de flygräder som träffade den ortodoxa kyrkan i Gaza.  
 

Shireen Awwad. Foto: Privat

Kristna söker sig utomlands


Situationen gör att invånarna i staden söker sig till kontakter och familjer utomlands och det sker nu en intensiv utflyttning. Eftersom Betlehem hör till de platser med starkast kristen befolkning betyder det också att kyrkorna avfolkas. 
– Jag vill inte att min kyrka ska bli ett museum, men det finns en reell oro att det är vad som håller på att hända om detta fortsätter, konstaterar hon.
Shireen är känd i området för att förutom att undervisa på BBC, under många år ha arbetat med olika försoningsprojekt i området. I dagsläget arbetar hon också med projektet Shepherds society för att nå behövande med hjälp, men också med sådant som new vision media center – en mediasatsning för att ge hopp som bland annat stöds av svenska PMU.

Hoppet överger


Trots det är hon tveksam till om det går att fortsätta ett försoningsarbete efter att vapnen lagts ner i striderna. 
– Hamas måste släppa gisslan, det var förfärligt vad som hände 7 oktober men det som händer nu är att alla palestinier straffas kollektivt. Och tyvärr ser vi hur kristna organisationer i andra länder är med och stöder detta. Eller åtminstone är tysta, det gäller också Sverige... Just nu har jag väldigt lite hopp till hur en försoning ska gå till.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne