Försiktigt hopp om demokrati i spänt Zimbabwe

En lugn men spänd stämning råder i Zimbabwes huvudstad Harare efter att militären ingripit. Trots att många känner en oro, finns det samtidigt ett försiktigt hopp om en utveckling mot ökad demokrati.

Johan Romare, Afrikachef på den kristna hjälporganisationen Diakonia, har talat med sina anställda och kontakter i Harare. Läget är relativt lugnt. Tidigt i morse informerade militären i stats-tv, om det som skett.

- Folk väntar och följer utvecklingen på sociala medier, ingen vet riktigt vad som kommer att ske.

Enligt flera källor pågår just nu medlingsförsök ledda av en katolsk präst  för att förmå Zimbabwes president Robert Mugabe att avgå.

Samtidigt uppges oppositionsledaren Morgan Tsvangirai ha återvänt till landet.

- De flesta i Zimbabwe har varit väldigt oroliga och bestörta över att se hur Grace Mugabe manövrerade sig fram vilket med all sannolikhet skulle leda till att hon blir Zimbabwes nästa president. Mugabes vanstyre har kunnat accepteras i viss mån eftersom han befriade landet. Men Grace Mugabe har en helt annan bakgrund och inte samma respekt, säger han om Robert Mugabes fru.

- Det här skulle kunna vara starten på en process som leder Zimbabwe mot ett mer demokratiskt håll. Men jag ser också att man är orolig, det kan mycket väl bara vara fortsättningen på ett vanstyre, att några maktfullkomliga män i societetens topp fortsätter berika sig på vanliga människors bekostnad, säger Johan Romare.

Att den inflytelserika organisationen av landets krigsveteraner sagt att man tappat förtroendet för Mugabe, var också en viktig signal, tillägger han.

Anna Sundström, generalsekreterare på Palmecentret, har varit i kontakt med flera personer inom samarbetsorganisationer samt oppositionspolitiker i Zimbabwe. Kritiken de framför är att militärens ingripande inte kallas en kupp, eller en intervention.

- Vi ser en maktkamp utspela sig här för öppen ridå. Men det finns ingen politisk opposition som kan ställa krav, de är så fragmenterade, säger hon.

Hon beskriver att folk i Zimbabwe är mycket oroliga. Stämningen på gatorna är lugn, men barn går inte till skolan och militären har tagit över polisiära uppgifter.

- Man vet inte vad som kommer att hända och vad som kommer att utvecklas. Folk håller sig borta, man har erfarenhet av mycket politiskt övervåld.

Zimbabwe Council of Churches, Zimbabwes kristna råd, väntas snart göra ett uttalande anledning av det militära övertagandet.

– Än så länge tycks allt ha gått relativt lugnt till väga och det är ganska stilla på gatorna i Harare även om militären naturligtvis ökat den synliga närvaron,säger Peter Svensson, Svenska kyrkans regionala representant i södra Afrika.

– Nu väntar vi på vad prästen Kenneth Mtata, generalsekreterare för Zimbabwes kristna råd, kommer med för uttalande,

Enligt uppgifter håller militären president Robert Mugabe och hans fru Grace i förvar och har också gripit landets finansminister.

Regeringspartiet Zanu-PF har splittrats i synen på vem som ska efterträda Mugabe, och det verkar vara den fraktion som står bakom vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, som nyligen fick sparken av Robert Mugabe, som agerat tillsammans med militären, skriver Dagens Nyheter.

Ryktesspridningen kring maktkampen i landet har varit stor och eskalerat de senaste veckorna.

– Få av våra partners trodde att militären skulle ta det här steget. Alla avvaktar läget och håller sig hemma, säger Peter Svensson som också uppger att militären avväpnat den paramilitära polisstyrkan i Harare som är nära knuten till presidentparet Mugabe.

Niklas Svahn/TT

Katri Artta Svarfvar/TT

Kajsa Söderbergh

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.