Förintelsens minnesdag

Den 27 januari är det 71 år sedan befrielsen av förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Den dödligaste av alla kända enskilda mordplatser i världshistorien, enligt historieprofessorn Dick Harrison.

Minnesdagen av Förintelsen uppmärksammas på många håll i världen, År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag.  I Sverige har 27 januari varit en nationell minnesdag sedan 1999 och minneshögtider av olika slag arrangeras landet runt. Här följer några exempel:

I Stockholm blir det en minneshögtid i Riksdagen, som en hel del ledamöter iförda den judiska kippan kommer att närvara vid. Uppmaningen att bära kippa under hela denna vecka kommer från The European Coalition for Israel, som vill  rikta ljuset mot judarnas alltmer utsatta situation i Europa. Från klockan 14 är det ljuständning på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Klockan 17 hålls en minnesceremoni, där överlevande från Förintelsen deltar.

I Göteborg arrangerar  Länsstyrelsen i Västra Götalands län och riksdagspartierna, universitetet, och Judiska församlingen i Göteborg, en samling i universitetets aula, klockan 16 – 18. På kvällen, kl 18.30 hålls en minneshögtid i Göteborgs synagoga.

Minnesdagen i Malmö består av två delar: en konferens för allmänheten i Panorasalen, Malmö stadsarkiv  kl 17.00–20.00, dels en seminariedag för gymnasieskolan.

I Örebro blir det föreläsning på länsmuseet kl. 18.30. I Linköping visar Friluftsmuseet i Gamla Linköping en utställning om nazismen. I Uppsala blir det minneskväll på Livets ord som börjar kl. 19.00. Karlstad har program i Domkyrkan kl 18, som följs av ett fackeltåg genom staden. I Kungsbacka: bjuder Emanuelskyrkan på Litterär afton klockan 19.

Annika Ahlefelt

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Bertil Widén
Kl är 13.48 den 27 januari - Förintelsens minnesdag - och Sändaren kastar in en artikel på hemsidan med tips på olika evenemang, t ex ljuständning på Raoul Wallenbergs torg kl 14.00. Som om man kommit på det under lunchen. Nåväl, saken nämns även i den tryckta tidningen, "Redaktionens rader", som tipsar om en artikel inne i tidningen om de många antisemitiska brotten i Frankrike. Men...artikeln rubriceras "Antimuslimska dåd ökar i Frankrike". Långt in i artikeln får vi veta att de antijudiska kränkningarna är dubbelt så vanliga. En rubriksättning helt i stil med TT och The Guardian om den senaste tidens terrorbrott i Israel och säkert lika medvetet vinklad. - I övrigt i denna Sändare av den 27 januari: Catrin Ormestad fortsättter den hyllning av sambon Gideon Levi som hon sysslat med i Svenska Dagbladet under de senaste veckorna. Sändaren har inte skyggat för kritiken mot denna typ av journalistik. Innehållet passar nämligen in i den bild av konflikten i Israel/Palestina som tidningen företräder: Israel är boven. Hamas tusentals raketer finns inte, inte heller deras tunnlar och inte palestinier som knivdödar gravida judiska kvinnor, unga tjejer, ja t o m barn som leker på gatan.
Annika Ahlefelt

Jadå, Bertil, vi påminde oss på förmiddagen om att vi kanske skulle lägga ut någon nyhet också på hemsidan.                                                                     Då valde vi den viktigaste eller mest aktuella.                                         Beträffande artikeln om Frankrike så är nyheten där att hatbrotten mot muslimer ökar. Den stora andelen antijudiska hatbrott är dessvärre ingenting nytt. Men ändå något vi skrivit, och skriver om, igen och igen.                     Catrin Ormestads beskrivning av sin sambo Gideon Levy var beställd av Sändaren långt innan publiceringen i SvD. Vi redovisar öppet i vilket förhållande de står till varandra, men tyckte samtidigt att det var intressant möjlighet att få komma nära en omtalad journalist och aktivist.