Färre troende i USA

För första gången är nu färre än hälften av USA:s invånare protestanter. Samtidigt har var femte amerikan ingen organiserad religiös tillhörighet.

 

Enligt en ny undersökning från ansedda Pew Forum on Religious and Public Life uppger 48 procent av tillfrågade amerikaner att de är protestanter.

 Det innebär en minskning inte bara för gamla protestantiska samfund som metodister och episkopaler utan också för mer konservativa evangelikala kyrkor och samfund som annars varit mycket framträdande i USA sedan 1980-talet.

 Men minskningen gäller bara kyrkor som domineras av vita amerikaner, inte kyrkor som främst vänder sig till svarta eller andra minoritetsgrupper, asiater och spansktalande, skriver International Herald Tribune.

Andelen icke-troende eller inte religiöst organiserade är 20 procent, vilket innebär en ökning från 15 procent på fem år. I den yngsta åldersgruppen under 22 år utgör de mer än en tredjedel. De som inte är organiserade i något samfund är i dag USA:s näst största religiösa grupp efter romersk-katolska kyrkan. 22 procent av amerikanerna uppger sig vara katoliker.

Pew påpekar också att de här trenderna har politiska konsekvenser. En överväldigande majoritet av de icke-troende eller  icke-organiserade röstar på demokraterna.

Forskarna från Pew anser att resultaten från undersökningen, som bygger på  nästan 3000 intervjuer  gjorda i somras, är anmärkningsvärda. De nämner som möjliga förklaringar att unga människor tröttnat på de evangelikala kyrkornas konservativa budskap i moralfrågor och att det minskade religiösa intresset är ett uttryck för att människor över lag allt mindre engagerar sig i olika föreningar och organisationer.

Det kan också vara så att USA blivit mer "europeiskt" och följer samma sekulariseringsmönster som Europa, Kanada och Australien.  

 
 
 
 

Anders Mellbourn

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Benny Fhager
Intressant. Tendskifte? Även de evangelikala kyrkorna backar.