Färre asylsökande ger ökat internationellt bistånd

Regeringens vårbudget som idag överlämnades till riksdagen innebär 1,3 miljarder mer till bistånd. Anledningen är lägre asylkostnader då färre asylsökande än beräknat kommit till Sverige.

– Biståndet behövs mer än någonsin, eftersom världen just nu står inför flera svåra utmaningar samtidigt. Krig, konflikter och torka som förvärrats på grund av klimatförändringarna har orsakat den värsta svältkatastrofen i Afrika söder om Sahara i modern tid, säger Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete i ett pressmeddelande.

– Efter den amerikanska regeringens besked om att de bland annat drar ner på stöd till sexuell och reproduktiv hälsa, rättigheter och klimatarbete är det viktigt att Sverige står fast vid ett starkt stöd.

I vårbudgeten vill regeringen särskilt uppmärksamma följande områden i biståndsarbetet:

– de fortsatt rekordstora globala humanitära behoven,

– det särskilt allvarliga läget i sviktande och konfliktdrabbade stater,

– bristande respekt för de mänskliga rättigheterna och det minskade demokratiska utrymmet i världen,

– behovet av att stärka alla människors fulla åtnjutande av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) samt

– de stadigt ökande globala behoven av internationella miljö- och klimatinsatser inklusive hav och marina resurser.

Kostnaderna för asylmottagande inom biståndsramen beräknades i budgetpropositionen 2017 uppgå till 8,1 miljarder kronor år 2017, men i vårändringsbudgeten, som är en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. beräknas kostnaderna till 6,8 miljarder kronor.

Anledningen till detta är att antalet asylsökande minskade från 51 200 personer i Migrationsverkets juliprognos 2016 till 34 700 personer i februariprognosen 2017.

Den totala biståndsramen för 2017 uppgår till 46,1 miljarder.

Lennart Lundberg

 

Fakta: Vårbudgeten

Regeringens ekonomiska vårproposition lämnas varje år till riksdagen i mitten av april.

Den består av två delar dels den ekonomiska propositionen och en tunnare del, vårändringsbudgeten med de förändringar som görs under pågående budgetår.

I år handlar det till exempel om 700 miljoner kronor till fler poliser, 500 miljoner extra till försvaret, lika mycket till grundskolor med allra störst behov och 500 miljoner till förlossningsvården och 500 miljoner till satsningen klimatklivet.

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Att ta 6.8 miljarder från biståndsbudgeten till asylmottagandet är fortfarande 6.8 miljarder för mycket. En sänkning av ränteavdraget från 30 till 20 % skulle ge mera än detta, hämta pengarna där i stället!