Facklig kritik mot Göteborgsflytt

Personalen på Equmeniakyrkans kommunikationsavdelning anser att beslutet att utlokalisera verksamheten är dåligt underbyggt och man är kritisk till att personalen informerades först när beslutet var fattat. Det framkom vid MBL-förhandlingarna i förra veckan.

Som Sändaren tidigare skrivit har beslutet om att flytta kommunikationsavdelningen från Stockholm till Göteborg väckt starka reaktioner på kansliet. Pär Götefelt  är ordförande i sektionsstyrelsen för  Vision ekumeniska och fanns med vid MBL-förhandlingarna förra veckan.

– Vi motsätter oss en flytt, även om vi inser att vi inte kommer att kunna hejda den. Men vi tycker inte att handläggningen skett i rätt ordning. Personalen ställdes inför ett fattat beslut i slutet av november. De borde ha informerats om tankarna mycket tidigare för att kunna påverka beslutet, säger han.

Beslutet om en utlokalisering är taget av ledningsgruppen, det vill säga de tre kyrkoledarna, alla nationella chefer och regionala kyrkoledare. Kyrkostyrelsen har därefter informerats.

– Vi meddelade personalen att ledningsgruppen fattat beslut om att vi vill flytta kommunikationsavdelningen till region Väst. Vi borde då sagt att beslutet inte är klart förrän vi också förhandlat kring frågan med facket. Det var ett misstag från vår sida. Alla förändringar medför osäkerhet och det är självfallet beklagligt om vår personal känner oro, säger kyrkoledare Lasse Svensson.

Pär Götefelt beskriver kommunikationsavdelningens medarbetare som kreativa och lojala. De är nu oroliga för hur arbetsuppgifterna ska påverkas av att kompetens kommer att försvinna när inte alla på kommunikationsavdelningen kommer att flytta med till Göteborg.

Facket hävdar att ett beslut om flytt inte borde tagits innan frågan om var kommunikationsavdelningen ska vara lokaliserad var ordentligt utredd. Man motsätter sig tidpunkten för flytten som är föreslagen till sommaren. I dag är den mest aktuella lösningen att kommunikationsavdelningen flyttar in i de lokaler som Equmeniakyrkan och region Väst hyr på Överås och att antalet arbetsplatser i befintliga rum ökar från 7 till 11.

Mikael Nilsson, arbetsmiljöombud för alla Equmeniakyrkans regioner, tycker att det är svårt att se hur de nuvarande lokalerna skulle kunna rymma fler.

– I dag har vi en bra lösning, men med ytterligare personer blir det trångt och det finns en del frågor att lösa. Vi saknar en ordentlig utredning i frågan.

Personalchef Christina Grafström representerade arbetsgivaren i MBL-förhandlingarna. Hon instämmer i kritiken om att arbetsgivaren kommunicerat flytten till Göteborg som ett fattat beslut innan MBL-förhandlingar genomförts.

– Nu kommer arbetsgivaren att ta ställning till fackets synpunkter innan vi fattar ett slutligt beslut i ledningsgruppen i februari, säger hon.

Pär Götefelt anser att det funnits mycket naivitet runt hela beslutet om en utlokalisering av kommunikationsavdelningen. Han efterlyser en bättre risk- och konsekvensanalys.

– Den slutsatsen får stå för Pär Götefelt.  Facket var med på den risk- och konsekvensanalys som gjordes i början av oktober och hade då inga ytterligare synpunkter. En eventuell flytt till Överås kommer att bli en temporär lösning eftersom även regionkontoret måste flytta. Jag känner ingen oro över detta, men det är bra att facket är med och driver på för en god lösning, säger Lasse Svensson.

 

 

Taggar:

Arbetsliv

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.