"Europas misslyckade ideal framtidens skam"

Blev flyktingsituationen 2015 en vändpunkt? Eller var det ett skammens år för Europa? Hur dömer framtiden oss om 50 år? Det var frågan under ett av många samtal i S:ta Maria domkyrka i Visby.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson avverkar seminarier på löpande band under Almedalsveckan. Hans snabba svar ekar i domkyrkan.

– Vi kommer att minnas hur Sverige tog sitt ansvar.

Lisa Pelling, utredningschef på Tankesmedjan Arena Idé är av en annan åsikt.

– Jag ser inga tecken på att vi lärt oss något.Vi kommer att stå här igen nästa år och prata om en ny katastrof. Jag tror snarare att det kommer att bli värre innan det blir bättre.

Journalisten och debattören Göran Rosenberg tycker det är för tidigt att uttala sig. 50 år kan göra mycket med oss.

– Vad gör dagens situation med vårt globala samhälle när det gäller att skapa solidaritet, hopp och framtidstro? Jag har svårt att se i dag hur utvecklingen ska ändras utifrån förnuft, fakta och visioner. Den stora skammen om 50 år kommer att vara Europas, och våra misslyckade ideal.

Ärkebiskop Antje Jackelén påpekar problemet med samtidens fokus på siffror och system i stället för på bokstaven M. Medmänsklighet och medlidande.

– Man kommer att fråga sig hur Europa kunde bygga en mur kring sig själv och inom sig vara så osolidarisk? De visste att vi lever i en global verklighet med ökad migration. Men varför levde de inte i enlighet med den kunskapen?

Just därför är det viktigt att bygga en bättre länk mellan siffror, system och medmänsklighet, menade Göran Rosenberg.

-2015 innebar ett paradigmskifte då stat och civilsamhälle inklusive kyrkorna, hjälpte till att få hållbarhet i det ideella engagemanget. Kanske finns det en ny modell för detta, sade Antje Jackelén och kom med ett konkret förslag.

– Vad sker med dem som fått avslag och inte kan skickas tillbaka? Varför inte göra som i Holland, att låta det offentliga finansiera boenden istället för att människor ska behöva bo på gatan?

– Fast tycker vi att vi har många flyktingar i dag? Vänta bara på klimatflyktingarna, säger Morgan Johansson.

 

Hur kommer framtiden att bedöma hanteringen av flyktingsituationen 2015? Det var frågan som panelen diskuterade i domkyrkan. Foto: Marie Starck

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.