Equmeniakyrklig vårdchef mitt i mediestorm

Karin Pettersson har varit med om att bygga upp förlossningsvården på Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Henrik Montgomery/TT 

Karin Pettersson, styrelseledamot i Immanuelskyrkan i Stockholm, blev avskedad av Karolinska universitetssjukhuset. Nu skildrar Dagens Nyheter hur hon får ett brett stöd.

Det var Dagens Nyheter som först uppmärksammade hur Karin Pettersson, chef för förlossningsvården på Karolinska universitetssjukhuset, behandlats. I ett längre reportage berättar tidningen att Karin Pettersson länge varit en uppskattad chef på sjukhuset. Efter ett anonymt tips inledde dock sjukhusets rättsavdelning, med hjälp av två externa advokater, en granskning av bland annat hennes e-post och sidoinkomster.

Anklagas för illojalitet

Enligt rapporten har Karin Pettersson handlat illojalt mot sin arbetsgivare, bland annat genom att ha använt sin e-post i församlingsärenden och genom att inte hennes sidoinkomster dokumenterats på rätt sätt. Rapporten ledde till att hon avskedades och också polisanmäldes.

Tidningen berättar att många av hennes kollegor är upprörda över avskedandet. Flera protestbrev har lämnats in till sjukhusledningen.

- Jag förstår inte vändningen: 25 års lojalitet, och en reklampelare för Karolinska och nu sparkad på grund av illojalitet, säger barnmorskan Camilla Särnholm till Dagens Nyheter.

Aktiv i Immanuelskyrkan

Karin Pettersson är styrelseledamot i Immanuelskyrkan och ordförande i församlingens vårdbolag. Greger Hjelm, som är ordförande i församlingen, säger till Sändaren att de har kontakt med henne.

- Vi har samtalat med henne och hon säger själv att hon känner sig stöttad av församlingen, säger han.

Enligt Greger Hjelm kan det inte vara någon nyhet för sjukhusets ledning att hon är engagerad i församlingen och vårdbolaget. Dessa insatser har gjorts helt öppet.

- Hon är inte arvoderad på något sätt, utan det är en helt ideell insats. Huruvida det ska uppfattas som illojalt, det får Karolinska avgöra, men vi har fullt förtroende för Karin. Hon har varit med i församlingen i många år och är en väldigt klok och medveten person, säger han.

Hade önskat en andra chans

Karin Pettersson avböjer intervju med Sändaren, men har uttalat sig för Dagens Nyheter.

- Jag har inte porrsurfat eller stulit knark. Och jag vet nu att jag inte borde ha använt jobbets mejladress när jag mejlar till församlingen, säger hon till tidningen.

- Jag hade önskat att jag hade en arbetsgivare som sade, att ”det här var inte så bra”. Jag är så besviken på Karolinska.

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Kerstin Högberg
Jivetvis var detta inte bra och det är förvånande att hon inte insett det från början. Däremot är det märkligt att hon fått sparken. En varning hade hjälpt. Skulle inte förvåna mig om det finns något annat bakom.

 

Till minne