Equmenia höll rikstämma i Eksjö

Hur ska man jobba med hållbarhet? Och behöver Equmenia ett namnbyte? Det var några av frågorna som diskuterades på ungdomsorganisationens riksstämma i helgen.

Drygt 300 personer samlades i Eksjö för att ta del av gemenskapen och för att göra sin röst hörd på årets riksstämma. Ett viktigt beslut som togs var att anta förslaget om en ny hållbarhetspolicy. Policyn innehåller råd och riktlinjer för anställd personal och för lokalföreningar och medlemmar inom Equmenia gällande bland annat miljö, jämlikhet, alkohol och tobak. Frågan väckte mycket diskussion.

— Det var många som engagerade sig, la förslag och funderade över hur man kan jobba med det här inom föreningarna. Som kristen barn- och ungdomsorganisation har vi ett ansvar att ta hand om skapelsen och gå framåt i de här frågorna, så det känns bra att vi nu har ett samlat grepp om vad som gäller, säger Ida Hennerdal, Equmenias numera före detta ordförande.

 

På påverkanstorget diskuterades motionerna och propositionerna innan beslut. En motion som väckte väldiga diskussioner handlade om att Equmenia borde byta namn till Equmenia ung för att anpassa sig till moderkyrkan. Styrelsen ansåg att ett namnbyte inte är nödvändigt, utan att man istället behöver ge Equmeniakyrkan tid att växa i sitt namn. Motionen blev avslagen och en namnändring är därför inte aktuell. 

— Styrelsen har fått i uppdrag att tillsammans med Equmeniakyrkan jobba vid-are kring vårt gemensamma arbete och hur vi ska bli tydligare i vår identitet, säger Ida Hennerdal.

Ett annat beslut som togs var att fastställa ett nytt system för medlemsavgift och verksamhetsstöd. En förening som vill vara medlem i Equmenia men inte har en åldersstruktur som är bidragsgrundande kan numera inte gå back mer än 3 000 kronor.

 Nu står det också klart att Equmenia ska börja planera inför ett nytt nationellt scoutläger, som kommer att äga rum under sommaren 2019.

Helgen bjöd förutom förhandlingar på många aktiviteter och på stålande sommarvärme. Speciellt för i år var bland annat att deltagarna bjöds hem på middag till olika familjer i den lokala församlingen den första kvällen.

— Det var ett väldigt roligt sätt att starta helgen på och det skapade en bra stämning. Vi hoppas att det är ett koncept som kan föras vidare till kommande årsmöten, säger Urban Gustafsson som har arbetat i den lokala kommittén.

Att det hölls en stort kristet möte i Eksjö märktes inte minst då deltagarna tog plats på torget för en grillkväll. 

— Tanken var att tillsammans synas på stan. Vi har haft gemenskap som ett genomgående tema när vi har planerat helgen, säger Urban Gustafsson.

 

 

Louise Frilund

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.