EFS: Slopa distrikten och skapa central organisation

Slopa de sju självständiga distrikten och skapa en central organisation. Det föreslår styrelsen till den inomkyrkliga missionsrörelsen Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS. Nu går förslaget ut på remiss. Med fallande medlemskurvor och försämrad ekonomi behöver rörelsen förändras – kostymen är för stor. Det är en av orsakerna till att EFS nu gör om sin organisation.

I förslaget skriver styrelsen att "EFS har i förhållande till sin storlek en tämligen omfattande, komplex och svårbegriplig organisation." Med de många organen har det skapats en "utbredd organisationströtthet", skriver styrelsen vidare. Pengar går till personal i stället för till verksamheten: "drar resurser från det mer konkreta missionella arbetet."

Styrelsens förslag som går ut på remiss i dagarna är att föra de sju distrikten till riksorganisationen som ska bilda en central, nationell nivå. Men distriktens geografiska indelning behålls, de skapar i förslaget regioner. Därmed får EFS tre nivåer, i likhet med Svenska kyrkan: Nationell, regional och lokal nivå.

Det var i februari för två år sedan som styrelsen gav en arbetsgrupp i uppdrag att utarbeta ett förslag som nu är antaget av styrelsen och sänt till remissinstanserna. Senast den 17 oktober ska synpunkterna vara inne.

För att förändringen ska kunna gå igenom måste distrikten först fatta beslut om den, till exempel måste man besluta om att läggas ner. Om allt går enligt tidsplanen ska omorganisationen genomföras 1 januari 2018.

Även Salt, EFS organisation för barn och unga, ska förändras. Förslaget följer samma modell som för EFS, det vill säga att de självständiga distrikten och riksorganisationen blir ett.

ELISABET SANDBERG

Läs mera: 

EFS organisationsutredning (pdf)

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.