Diakonia firade 50 i rättvisans tjänst

Celebert besök och glada deltagare blev det när Diakonia i helgen firade 50 år i Immanuelskyrkan. De kalla vindarna i Europa var också ett samtalsämne, liksom vägen framåt.

Sexdagarskriget i Mellanöstern och översvämningar i Bangladesh. Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg börjar eftermiddagens första seminarium med att berätta om när Diakonia var i sin linda. När kyrkorna samlades för flera gemensamma aktioner från mitten av 60-talet och flera år framåt, och hur det ledde till att Frikyrkan Hjälper startades; det som senare blev Diakonia. 

Bo Forsberg talar inledningsvis också om hur Diakonia jobbar med att komma åt orsakerna bakom orättvisor och fattigdom. ”Vi kan pumpa in hur mycket pengar som helst, men invånarna själva måste vara med och bygga samhället”, sade han.  

Under eftermiddagens första seminarium delar Bo Forsberg mikrofonen med Floris Faber, verkställande direktor för ACT Alliance EU (nätverk av protestantiska europeiska kyrkor och organisationer för utvecklings-  och katastrofarbete), och toppdiplomaten Anders Kompass som arbetat som FN-chef. 

Floris Faber ifrågasatte Europas ständiga strävan efter ekonomisk tillväxt, och efterlyste social rättvis. ”Vilken värld vill vi lämna efter till våra barn?” frågade han åhörarna. Anders Kompass talade om hur tacksam han var för Diakonia. När Kompass 1980 var med och öppnade Diakonias Centralamerikakontor, lärde han sig att verkligen lyssna på människor man vill hjälpa. 

– Vi måste lyssna på hur de har det, hur de arbetar, sade han. 

Bo Forsberg sammanfattade det alla tre omnämnt;

– Det som oroar mig när jag ser de kalla vindarna blåsa är att det utvecklas en rädsla. Överallt talas det om att bygga murar för att människor inte ska lycka ta sig in i landet. 

I pausen bjöds det på kaffe, pepparkakor och goodiebag. En av de som hittat till jubileet var Kristina Henschen, chef för den svenska delen av Union till Union, organisation för globala fackliga organisationer

 – Det här är ett viktigt tillfälle. Över hela världen minskar man-överutrymmet för civilsamhället, överallt stiftas nya lagar. Det är då viktigt att vi tillsammans står upp och visar solidaritet. Det finns en stark aktivism i Sverige, men vi behöver mobilisera oss igen, sade hon.  

Gunnel och Leo Liljengren fanns också på plats. 1966 var Leo Liljengren med och startade Frikyrkan hjälper. Senare arbetade han på organisationens kontor i Bangladesh.

 – Det var en spännande tid, det känns bra att vara här på jubileet, sade han. 

– Det är roligt! Det är lite nostalgiskt att vara här, men vi följer fortfarande Diakonia och stöttar dem, tillade Gunnel Liljegren. 

Saja Michael var där som representant för organisationen Abaad (Resurscenter för genderjämlikhet) och talade under eftermiddagens andra seminarium om arbetet för jämställdhet i och runt krigsdrabbade länder. Det blev livlig diskukssion bland engagerade åhörare om hur mannen som riskerar att förlora sin mansroll lätt nyttjar våld för att behålla makt. Det talade också om HBTQ-personers utsatthet som både sexuell minoritet och flyktingar. Efter de båda seminarierna var det dags för buffé innan festkvällen tog vid.

 

 

Lukas Lind

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.