Debut för TED-talk på Hönökonferensen

TED talk började 1980 när en exklusiv skara människor samlades till konferens i Silicon Valley. Nu har begreppet spritt sig världen över – även till Hönökonferensen. Men här har T:et i TED, som står för teknologi, bytts ut mot teologi.

Det var en och annan som undrade vad den nya samlingen i Hönökonferensens program var för något. Gissningarna på bänken i solskenet utanför kyrkan denna strålande tisdag i konferensveckan var många. Anders Marklund, pastor i Hönö Missionskyrkan, förklarar:

– TED står för Technology, Entertainment och Development  (teknologi, underhållning och utveckling). Varje talare får sju minuter att tala över ett ämne och sedan har publiken åtta minuter på sig att ställa frågor till talaren.

Ämnet för den här dagen var evangelisation och inbjudna talare Marcus Olsson, riksevangelist i Equmeniakyrkan, Carl-Henric Jaktlund, ledare för Alpha Sverige och Kajsa Mattsson, musikansvarig i Nimbuskyrkan. De har olika erfarenheter av att dela med sig av kristen tro.

Marcus Olsson, som arbetar som gatupastor, på fängelser och i krogmiljö, sa sig vara lite skeptisk till begreppet evangelisation. Det för lätt tankarna till något man gör.

– För mig är evangelisation något man är. Jag står inte på en låda och predikar på Göteborgs gator, men jag rör mig bland människor. Jag går på krogen iklädd pastorsskjorta för att signalera att jag finns där om någon vill prata med mig. Men min egen kvarterspizzeria, som är mitt andra vardagsrum, har blivit min nya plats att vara pastor – utan krage.

Marcus Olsson berättade om hur han under ett USA-besök blev uppmärksammad av en man när han bad tillsammans med en av sina vänner. Mannen frågade om de kunde be för att hans blinda fru skulle få synen tillbaka.

– Jag kände mig ganska liten och bad Gud om hjälp och ett under hände, trots att jag inte hade någon stor tro för detta. Hon blev helad men det var inte min förtjänst, det var Guds.

– Vi är alla tänkta att vara en Kristusdoft där vi är. Min värld är natten, krogen och gatan. Din kanske är grannen på gatan som du bjuder på grillkväll.

Carl-Henric Jaktlund konstaterade att ordet evangelisation får vissa att krampa – andra att leva upp. Men evangelisation behöver inte vara något svårt eller märkvärdigt, menar han.

–  Om Jesus hade levt i dag tror jag att han hade samlat 10–12 personer, ätit med dem och undervisat dem. Det är precis så det går till på en Alpha-samling! Alpha erbjuder en fantastisk plattform för att hjälpa människor finna en tro. Nu behöver man inte ens ha en pastor som föredragshållare, det räcker med att ladda ner föredrag från webben.

Carl-Henric Jaktlund informera om det nya Alpha-verktyget, som är professionellt gjorda filmer, översatta till 25 språk. Det har blivit lättare att evangelisera bland grannar och vänner som tycker att steget till en kyrka är för långt.

Kajsa Mattsson är med i en grupp av kristna som möter människor i nyandliga miljöer. Under flera år har de träffats, bett för varandra och förberett sig för att finnas på okänd mark. På new age-mässor träffar de människor som längtar efter andlighet.

– För oss är det viktigt att möta de här människorna i miljöer där de känner sig hemma och med ett språk som de förstår. Det innebär att vi bland annat deltar i hälsomässor där det finns stor öppenhet för det andliga, berättar hon.

Här handlar det inte om evangelisation i meningen att försöka övertyga med ord, snarare att ge människor en upplevelse av Gud.

– Vi får helt enkelt lita på att den Helige Ande gör något i dem som ger en smak av vem Gud är. En vanlig reaktion när vi tyst bett för än människa är att han eller hon känner en djup frid, säger Kajsa Mattsson.

Det var många som kände behov av att ställa frågor till Kajsa Mattsson efter hennes anförande. Tydligt är att evangelisation kan se ut på olika sätt. Evangelisation var också ämnet för flera programpunkter under konferensen, bland annat i ett seminarie med Pär Alfredsson, chef för Equmeniakyrkans nationella arbete.

Övriga ämnen för TED talks under konferensen var mission och diakoni.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.