Därför blev det Karin och Joakim

Johan Quist är med i den beredningsgrupp som på kyrkostyrelsens uppdrag arbetar med att ta fram Equmeniakyrkans nästa kyrkoledare.

Johan Quist berättar om kyrkostyrelsens avvägningar.

Johan Quist i kyrkostyrelsens beredningsgrupp säger till Sändaren att Joakim Hagerius och Karin Wiborn båda är starka kandidater med omfattande meritlistor, och därför svåra att konkurrera ut.

- Med en ny kyrkoledare så går vi in i en fas av förnyelse, även om kyrkoledarens roll inte ska överskattas. Med både Joakim och Karin så kan förnyelsen kombineras med kontinuitet. De är insatta i de stora frågorna och det som är på gång i samfundet, något som vi sett som betydelsefullt, säger han.

Blir antagligen inte en tredje kandidat

Kyrkostyrelsen hade dock också gärna sett att den tredje kandidaten, som var hemlig, hade tackat ja till att delta i den fortsatta processen.

- Men det är helt upp till den personen att avgöra och vi har full respekt för det beslutet, säger han.

Han påpekar att den nuvarande processen, där kyrkostyrelsen redovisar både öppna och anonyma kandidater, har både för- och nackdelar. Den större transparensen gör att processen är lättare att följa för utomstående, men möjliga kandidater kan också tveka att ge sig till känna.

- Det är väldigt få chefsbefattningar som tillsätts öppet. Få chefer vill tillkännage att man överväger att gå någon annanstans, säger han.

Får ställa frågor

Nu fortsätter processen där Karin Wiborn och Joakim Hagerius utfrågas av facket och av Equmenia. Det görs också utfrågningar som kommer att läggas ut på samfundets hemsida.

- Församlingar och medlemmar får maila in frågor, säger han.

Beredningsgruppen välkomnar också reaktioner och synpunkter från medlemmar och församlingar på kandidaterna.

- Vi kommer att läsa allt som kommer in. Vi ser det som en viktig del i att lyssna in vår kyrka, säger han.

Oklart hur många som föreslås

Det är dock kyrkostyrelsen som beslutar vem, eller vilka, som ska föreslås som kandidater. Johan Quist påminner om att styrelsen är fri att föreslå två kandidater, som sedan kyrkokonferensen får välja mellan.

- Vi kan rent teoretiskt gå fram med båda namnen, säger han.

Fram till slutet av maj kommer beredningsgruppen att utvärdera kandidaterna.

Känner ni inte redan Joakim och Karin väl?

- Jo, vi känner dem sedan innan men i kyrkostyrelsen möter man dem inte i vardagen. Nu har vi fått möjlighet att känna dem mer på djupet. Vi ser fram emot att lyssna på utfrågningarna, som vi får vara med och påverka. Och vi kan föra ytterligare samtal med kandidaterna, säger han.

En del kanske är besvikna på att det inte finns något nytt ansikte bland kandidaterna?

- Det får man nog räkna med att folk kan tycka, det är naturligt. Vi ser dock som sagt den stora fördelen med både Joakim och Karin att kunna få både förnyelse och kontinuitet, säger han.

Kyrkostyrelsen ska också föreslå biträdande kyrkoledare. Enligt Johan Quist är det inte självklart att Joakim blir biträdande kyrkoledare om Karin väljs till kyrkoledare eller omvänt.

- Givetvis kommer frågan att ställas om de är intresserade av att bli biträdande kyrkoledare, men vi kan inte räkna med det utfallet, säger han.

Någon eller några av de kandidater som inte gick vidare i processen kan därför bli aktuella som biträdande kyrkoledare.

- Här finns inget beslut fattat. Vi har sagt att huvudlinjen är att ha en biträdande kyrkoledare, men vi håller dörren öppen för två, eller för ingen. Det är ett pussel som ska läggas.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne