C säger ja till förslag om ensamkommande

Centerpartiet säger ja till regeringens förslag om att ge ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige. - De medmänskliga konsekvenserna blir alldeles för stora om vi stoppar det här förslaget, säger C-ledaren Annie Lööf.

- Det är ett riktigt dåligt utformat förslag, illa framtaget. Det bär regeringen ansvaret för. Centerns linje under många år har varit att de unga som var minderåriga när de kom och som drabbats av Migrationsverkets långa handläggningstider ska ha en ny chans. Nu är det det här förslaget vi har att ta ställning till och då väljer vi att släppa igenom det.

Juristerna i Lagrådet och många remissinstanser har sågat lagförslaget, och Annie Lööf håller med i mycket av kritiken.

Trots det stödjer C ett förslag som Lööf själv anser vara dåligt.

- Ja, det är ingen hemlighet att vi velat gå en annan väg. Vi är fortsatt kritiska till val av konstruktion men vi stod mellan valet att släppa igenom eller att stoppa, och i det läget väljer vi att de humanitära aspekterna får företräde, säger Annie Lööf.

Regeringen lämnade sin proposition till riksdagen i förra veckan. Men för att förslaget ska gå igenom måste regeringen ha stöd av C. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har redan sagt att de tänker rösta nej.

Lagen ska ge omkring 9 000 ensamkommande unga med utvisningsbeslut en möjlighet till tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier eller motsvarande. Det handlar om personer som lämnade in sin första asylansökan senast den 24 november 2015, som har fått vänta på beslut i minst 15 månader och som hunnit fylla 18 år under handläggningstiden.

Centerledaren efterlyser en långsiktig lagstiftning om vad som ska gälla på migrationsområdet. Hon är kritisk till alla tillfälliga förslag som kommit. Trots det stödjer Centern även det här tillfälliga förslaget.

- Anledningen är att det får alldeles för stora konsekvenser om vi skulle stoppa det här. Men vi hade velat gå en annan väg än via gymnasielagen och använt särskilt ömmande skäl, säger Lööf.

- De här unga ska inte straffas för att vi införde en tillfällig lagstiftning för två år sedan. De här tillfälliga förslagen är en konsekvens av det./TT

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte

Heder åt Centerpatiet som låter medmänskligheten vinna över principer. Lagen är haltande men räddar många från ett grymt öde.

Thomas Kärrlander

Liberalismen i ett nötskal. Själv anser hon att det är ett dåligt förslag, men ändå röstar hon ja. Det låter som om hon kandiderar till statsministerposten.