Nyhet

Bön på Tempelberget igen

Muslimska ledare i Jerusalem uppmanar sina trosfränder att återgå till att be uppe på Tempelberget. Israeliska myndigheter har monterat ned de säkerhetsarrangemang vid de heliga platserna som väckt folklig vrede.

I tisdags monterade Israel ned de kontroversiella metalldetektorer som placerades ut vid ingångar till Tempelberget för två veckor sedan. Nu har även övervakningskameror och stålbarrikader avlägsnats.

Även den palestinske presidenten Mahmud Abbas råder nu muslimer att avsluta sin bojkott och samlas till bön vid al-Aqsamoskén inne på tempelområdet.

Metallbågarna, och kort därefter kamerorna, placerades ut efter en attack för två veckor sedan, då två israeliska poliser dödades av araber som sedan flydde in på tempelområdet. Men arrangemangen medförde att också muslimer på väg till bön övervakades närgånget. I protest har bedjande därefter valt att stanna på gatorna utanför.

De senaste veckorna har präglats av både fredliga protester och våld. Fyra palestinier har skjutits ihjäl av israeliska styrkor och tre israeliska bosättare har knivmördats av en palestinier på Västbanken.

Varningar och vädjanden om lugn har kommit från omvärlden, och folksamlingar vid lunchbönen på fredagen bedömdes ha potential att utvecklas dramatiskt.

Inför torsdagens eftermiddagsbön har både religiösa och politiska ledare manat muslimer att söka sig in på moskéområdet. Bilder från Jerusalem visar palestinier som firar.

TT

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar