Biståndministern mötte Desmond Tutu

– Ett fantastiskt möte. Han var öppen och slående varm. Det var fantastiskt att få sitta öga mot öga med en av de stora förkämparna mot apartheid. Det säger biståndsminister Isabella Lövin efter sitt möte med biskop Desmond Tutu i Sydafrika.

Isabella Lövin  är just nu i Sydafrika för att delta i ”World Economic Forum on Africa”, som avslutas i dag, fredag, i Kapstaden. Mötet handlar om Afrikas möjligheter att uppnå de nya utvecklingsmålen, i ett land där klyftorna ökar genom högre arbetslöshet och fortsatt höga födelsetal.

- Enligt prognoserna kommer kontinent Afrika att stå för halva den globala befolkningsökningen, som beräknas till två miljarder fram till år 2050.

Mötet med den nu 84-årige Desmond Tutu var ett litet avbrott i konferensdeltagande och pågick under en timme i onsdags på den fredsstiftelse han idag driver.

– Det första han sa var att tacka Sverige för stödet i kampen mot apartheid och det stora bistånd vi gett till dem, berättar Isabella Lövin, på en litet dålig telefonförbindelse från Sydafrika.

Trots att Desmond Tutu, som fick Nobels fredspris 1984 för sin fredliga kamp mot apartheid, har fyllt 84 år är han fortfaranden en mycket viktig person i sitt hemland.

– Det var stort att få motta hans tack i kampen mot apartheid. Sydafrika är nu en regnbågsnation, konstaterar biståndsministern.

Efter besöket i Sydafrika kommer biståndsministern att fortsätta till Mocambique och skriva under ett nytt avtal om bistånd. Där ska hon bland annat besöka kvinnoorganisationer och diskutera klimatutmaningar och titta på förnybara strategier.

Lennart Lundberg

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.