Betraktelser med den heliga Anden i fokus

Under fyra veckor kommer Linda Alexandersson skriva betraktelser över kyrkoåret och söndagarnas läsningar. Till vardags är hon författare och föreståndare i Equmeniakyrkans församling i Arvika, dessutom är hon sedan en tid tillbaka regelbunden krönikör på Sändaren. Vi ringde upp henne för en kort intervju om hennes betraktelser och om vad kärnan i pingstens budskap är.

 

Var händer i församlingen just nu? 

Det händer väldigt mycket spännande saker, under de tre senaste åren har vi välkomnat mellan 50 till 60 nya medlemmar. Mitt arbete består mycket i att hjälpa nya människor in i gemenskapen. Allt började med ett tilltal från Gud till flera församlingsmedlemmar. Mitt i en stor konflikt som vi var inne i var det flera som upplevde hur Gud ville göra något nytt och att det skulle bli en stilla väckelse med tårar. 
 

Flera av dina betraktelser berör Andens roll i våra församlingar, vad är egentligen pingstens viktigaste budskap? 

Pingstundret är väldigt häftigt! Det är kyrkans födelse och det under som skapar förutsättningen för både enhet och mångfald. På pingstdagen hör alla människor evangeliet talas på sitt egna språk. Anden skapar ett mångfaldskaos som leder till enhet.
 

Har du själv drabbats av någon ny insikt när du har arbetet med texterna? 

Det har varit väldigt roligt att fundera över den heliga Andens roll i våra församlingar och i hela vår kyrka, för mig har det blivit temat för alla betraktelserna. 
 

Att tala om Anden kan för många förknippas med något enbart karismatiskt och övernaturligt, är det ett problem? 

Den heliga Anden står för något mycket mer än ”bara” det karismatiska. Som jag sade innan så manifesterar Anden både mångfald och enhet och det tror jag är väldigt konkret och relevant för vår tid. Bibeln beskriver Anden som hjälpare, tröstare och någon som vittnar för oss. Anden verkar på många olika sätt och det har jag också försökt visa i mina texter. 
 

Kan du sammanfatta dina betraktelse med en mening? 

Betraktelserna handlar om den heliga Andens funktion och utrymme i våra församlingar!

 

 

Linus Brengesjö

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.