Belgiens förbud mot niqab är rätt

Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna ger sitt stöd till Belgiens förbud mot att bära heltäckande slöja, så kallad niqab, på allmän plats. Rätten anser att förbudet inte kränker religionsfriheten eller åsiktsfriheten.

I juni 2011 införde Belgien  en lag som förbjuder användandet av plagg som helt eller delvis täcker ansiktet på allmän plats. Några år tidigare hade ordningsföreskrifter som förbjuder användandet av plagg som täcker ansiktet på "alla offentliga platser under alla tidpunkter på dygnet", införts i tre av landets kommuner — Dison, Pepinster och Verviers — enligt ett pressmeddelande från domstolen.

Tre kvinnor överklagade, med motiveringen att de bär slöjan av egen fri vilja och att de anser sig vara diskriminerade. Nu har domstolen i Strasbourg prövat lagen och föreskrifterna och ger sitt klartecken till Belgien.

Domstolen har tidigare tagit upp en liknande lag i Frankrike, och kom även i det fallet fram till att varken religionsfriheten eller de mänskliga rättigheterna kränks.

Den som bryter mot den belgiska lagen kan enligt nyhetsbyrån AFP dömas till böter eller fängelse i maximalt sju dagar./TT

 

Europeiska slöjlagar

Belgien är det sedan 2011 förbjudet för personer att på offentliga platser skyla ansiktet på ett sätt som gör dem oidentifierbara.

Det finns ingen lag i Storbritannien som förbjuder särskilda religiösa klädesplagg. Däremot ger ett direktiv från utbildningsdepartementet från 2007 möjlighet för konfessionella skolor att förbjuda niqab.

Frankrike var det första landet i Europa att förbjuda heltäckande slöja på offentliga platser. Sedan lagen började gälla 2011 har det skett omkring 1600 gripanden. Straffet är böter på 150 euro (ungefär 1400 kronor).

I Tyskland måste statstjänstemän, bland annat domare och militärer, visa ansiktet. Alla människor kan också tvingas ta av sig slöjan eller andra plagg som skyler ansiktet, så att deras identitet ska kunna kontrolleras.

Sedan 1975 är det i Italien olagligt att täcka ansiktet på offentliga platser. Försök att använda lagen för att uttryckligen förbjuda burka och niqab har systematiskt avfärdats i domstol. Två regioner som styrs av invandrarfientliga Lega Nord, Lombardiet och Veneto, har förbjudit burka och niqab på sjukhus och offentliga platser.

Spaniens högsta domstol upphävde 2013 ett regionalt katalanskt förbud mot heltäckande slöja på offentlig plats som hade beslutats tre år tidigare. /TT-AFP

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.