Baptist i Myanmar: Vi är rädda för tortyr

I oktober förra året attackerades ett flyktingläger i Laiza i delstaten Kachin av Myanmars militär. 30 personer, varav flera barn, dog. Foto: AP

Sändaren har intervjuat en ung kristen man som befinner sig mitt i krigets Myanmar.

Myanmars militärregim har drabbats av flera militära bakslag den senaste tiden, och har därför förlorat kontrollen över stora landområden. Men militären har fortfarande grepp om majoriteten av befolkningen.

Det gäller inte minst i delstaten Kachin i den nordöstra delen av landet, som befolkas av den etniska minoriteten kachinerna. Här är befolkningen i huvudsak baptister och en gerilla, Kachin independence army (KIA), har sedan 1961 slagits för att kachinerna ska få självständighet. KIA är en av de viktigaste militära aktörerna i kampen mot Myanmars militärregim, och delstaten har varit skådeplats för hårda strider som lett till många civila dödsoffer.

Han lever med skräck för att inkallas

Sändaren har varit i kontakt med en ung kachin som lever i det område som kontrolleras av militären. Han berättar att situationen är mycket spänd. För några dagar sedan meddelade juntaledaren Min Aung Hlaing att fler unga män kommer att kallas in till militären, enligt bedömare för att täcka de förluster som militären haft i kriget. Detta påverkar även de etniska minoriteterna i landet.

- Vi är mycket rädda för att gripas och tvingas in i armén. Den som vägrar fängslas och kan utsättas för tortyr, säger mannen.

Människor dör i fängelse

Enligt rapporter både från Amnesty och FN är hotet om tortyr högst reellt. FN uppskattar att det finns 20 000 politiska fångar i landet, och nästan 1 600 personer har dött de senaste tre åren medan de befunnit sig i fångenskap.

En av de politiska fångarna är baptisten och kyrkoledaren Hkalam Samson, som arresterades av militären i december 2022. Han dömdes förra året till sex års fängelse för att ha understött terrorism och för att uppmuntrat opposition mot militärregimen. Han är en viktig ledare i Kachin baptist church och för kachinerna, då kyrkan fungerar som en sammanhållande kraft i samhället.

Enligt de uppgifter som den unge kachinen fått så utsätts inte Hkalam Samson för tortyr, men livet i fängelset är ändå mycket svårt.

- Han får väldigt enkel mat, säger han.

Militären håller en sträng kontroll över baptistkyrkans aktiviteter, liksom över andra trossamfund, av rädsla för att oppositionen ska kunna organisera sig där.

Unga vänder sig till droger

Myanmar befinner sig i en djup lågkonjunktur, och människor är fattiga. Kachinen säger att människor, och särskilt ungdomarna, har förlorat sina drömmar och sitt hopp.

- Det finns inga jobb.

I Kachin odlas det stora mängder opium och där produceras också syntetiska droger. Delstaten översvämmas därför av narkotika. Kachin baptist church uppskattade 2022 att 80 procent av ungdomarna är drogmissbrukare.

- Det är ännu fler som använder narkotika idag eftersom de förlorat hoppet, säger kachinen.

Taggar:

Myanmar

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne