Arménedläggning missuppfattades

Nyheten i förra veckans Sändaren om att Svenska Frälsningsarmén beslutat att upphöra har fått oväntade konsekvenser.

- Folk tror att det är den mer välkända internationella Frälsningsarmén som lägger ner och har slutat att ge pengar, säger Lars Beijer, varumärkesansvarig i samfundet.

Nyheten spred sig som en löpeld och Sändarens artikel citerades i ett flertal dagstidningar och via TT. Den kommenterades till och med under riksdagens försvarsdebatt där en vänsterpartistisk ledamot sa att det är tur att inte alla arméer gör som Frälsningsarmén.Lars Beijer tycker att Sändaren tydligare borde klargjort skillnaden på den välkända Frälsningsarmén, som bildades av William Booth 1865, och Svenska Frälsningsarmén som är en utbrytargrupp ur denna.

– Jag förstår att Sändarens läsare är medvetna om skillnaden, eftersom Svenska Frälsningsarmén är en del av Equmeniakyrkan, men när nyheten spreds på det här sättet blev det väldigt fel. 

— Vi har fått massor av telefonsamtal, sms och mejl från människor som känner sig förda bakom ljuset. Många har velat stoppa sitt autogiro och vår sommarinsamling till isolerade äldre har definitivt påverkats negativ av detta.

Så ryktet om Frälsningsarméns död är alltså betydligt överdrivet. I själva verket så stärkte man förra året sitt varumärke, enligt gjorda undersökningar. Lars Beijer berättar att Frälsningsarmén var en av de organisationer som ökade mest förra året som testamentsmottagare.

Antalet medlemmar sjunker dock stadigt, men Lars Beijer tror på framtiden. Det finns många unga som står på tillväxt och som är starkt engagerade i exempelvis miljö- och rättvisefrågor. Några nya kårer har bildats under året. 

— Vi lägger inte ner utan är i full gång med vår omfattande kyrkliga och sociala verksamhet för utsatta barn, hemlösa och missbrukare på över 100 platser i Sverige, säger han.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Kerstin Oksanen
Hoppas ni kan få in rättelse i media både TV och tidningar. Ert jobb är fantastiskt och behövs mer än någonsin. Kerstin Oksanen
Namn
Vi är på march!