Allt fler barn blir hemlösa

Den allt tuffare bostadsmarknaden har tvingat allt fler barn in i hemlöshet. Det visar en rapport från Stockholms Stadsmission.

 

I dagarna släppte Stockholms Stadsmission en rapport över hemlösheten i Sverige. Rapporten visar att allt fler barnfamiljer inte har tillgång till boenden men ockås att nya grupper hamnat i hemlöshet. Idag är hemlöshet inte bara ett resultat av missbrukarproblematik eller psykisk ohälsa. I oktober 2017 levde 1070 barn i hemlöshet i Malmö, vilket är en ökning med 17 procent från förgående år. I Stockholm uppges siffran 718 barn, vilket är en ökning på 83 hemlösa barn jämfört med 2015. 

– Vi har inte haft en bostadspolitik i Sverige som främjat byggande för hushåll med låga inkomster. Vi har inte en bostadsmarknad som tar hänsyn till de grupper som inte kan betala eller inte är kreditvärdiga. Till och med inom allmännyttan ställer så höga inkomstkrav för att man ska bli godkänd att vissa inte klarar det. Vi har skapat ett system som systematiskt utestänger människor. Vi har larmat för det här länge, men nu ser vi det hända säger Marika Markovits, direktor Stockholms Stadsmission. 

Stockholm Stadsmission föreslår därför en rad åtgärder för att komma till bukt med problemet. Bland annat ett förstärkt bostadsbidrag och en ny, nationell hemlöshetsstrategi.

Taggar:

Hemlöshet

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thomas Kärrlander

Samtidigt så köper vissa kommuner dyra bostadsrätter, med skattebetalarnas pengar, på den öppna marknaden för utvalda grupper i samhället. Någon kommun har tom en uttalad policy, att de inte har något tak i sitt "budande"! 

 

I en ganska ny lag så tvingas alla kommuner att ordna boende för ankommande människor från andra länder, men motsvarande lag för de som redan bor i kommunerna saknas, trots att problemet både funnits och dessutom successivt ökat under flera årtionden nu!

 

Något folkhem lär iaf sverje aldrig bli igen...

 

Till minne