Aleppo under ny attack

Evangeliska synodens gudstjänstlokal i Aleppo har förstörts vid de intensiva bombningarna i staden. – Bara Gud kan göra slut på den här tragedin, säger Mary Mikhael som samordnar Synodens hjälparbete i Syrien och Libanon.

Medan USA:s utrikesminister John Kerry försöker blåsa liv i fredssamtalen om Syrien kämpar invånarna i Aleppo för sina liv. Mary Mikhael berättar i ett brev till Evangeliska synodens partners, däribland Equmeniakyrkan, om påskveckan som firades förra veckan i Syrien och blev den blodigaste hittills.

”Vi gråter med kvinnorna vid korset för alla som lever under oerhörd press och fruktan i staden som tidigare var så full av liv och energi. Vi gråter för alla barn som har förlorat livet av ingen annan orsak än att de bor i Aleppo,” skriver Mary Mikhael.

I över en vecka har det regnat bomber över Syriens näst störst stad och bostadshus, sjukhus, kyrkor och moskéer ligger i ruiner: Omkring 250 människor dödades av regimens bombningar och rebellernas beskjutning. Bland de döda finns 40 barn, enligt uppgifter från Syriska människorättsobservatoriet.

Evangeliska synodens kyrka bombades till spillror 2012 och sedan dess har församlingen samlats i ett hyreshus, som ansetts varit något mer skyddat än en kyrka. Men för några dagar sedan träffades huset av bomber och förstörde åtminstone delvis gudstjänstlokalen. I förra numret av Sändaren berättade pastor Ibrahim Nsier om att han inte ger upp, trots hoten som kommer från olika stridande styrkor. ”Vi är omringade av människor som vill döda oss”, sa han vid ett möte som hölls med Evangeliska synoden i Syrien och Libanon och dess samarbetspartners.

Bertil Svensson, Equmeniakyrkans internationella rådgivare, har inte haft någon direktkontakt med Ibrahim Nsier sedan de skildes för tre veckor sedan, och är orolig för de intensifierade striderna.

– Jag vet inte om Evangeliska synodens hjälpsändningar, eller andra hjälpsändningar, når in i Aleppo just nu. Allt är ett enda kaos. Aleppo är Syriens näst största stad och det är viktigt för de stridande parterna att få kontroll över den. För den lidande befolkningens skull får vi hoppas och be om att påtryckningarna från USA och Ryssland ska ge resultat, säger han.

– Stormakterna tycks ha blivit medbrottslingar i blodbadet i Syrien, säger FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Raád Al Hussein. Han anser samtidigt att Världssamfundets misslyckande med att skipa rättvisa för det syriska krigets offer är skamligt, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ett tillfälligt vapenstillestånd råder i delar av Syrien, men detta har inte gällt Aleppo. USA har krävt att den syriska regimen upphör med bombningarna av Aleppo och att staden ska inkluderas i det tillfälliga vapenstilleståndet. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.