7500 församlingar bröt sig ur USA-metodisterna innan "deadline"

UMC-etodisterna har varit splittradee sedan konferensen 2019 då UMC valde att bli mer liberala i sin äktenskapssyn. Foto: TT

7500 församlingar totalt har nu lämnat United Methodist Church i USA på grund av debatten om samkönade äktenskap.

Men trots att tidsfristen för en enskild församling att bryta sig ur UMC på grund av frågan gått ut, fortsätter utträdena.

Paragraf 2553, som UMC skrev in 2019  möjliggjorde avskiljning från UMC på grund av debatten om samkönade äktenskap och ordination av icke-celibatära homosexuella. Något som nu 7 500 församlingar i UMC valde att göra. I paragrafen sattes dock slutdatumet till änden av 2023.

Men trots att  avskiljningsprocessen nu formellt är över, fortsätter församlingar att lämna det allt mer splittrade amerikanska United Methodist Church (UMC). Detta skriver Christian Post och hänvisar till rapporter runtom i hela USA. 

Pastor J.R. Virgin från St. Paul’s Waccamaw United Methodist Church berättade att deras beslut att lämna UMC, med en röstning på 110 mot 38, baserades på uppfattningen att kyrkoordningen brutits på flera punkter. Liknande beslut togs av St. John’s United Methodist Church i Aiken, där en majoritet på 87,8% röstade för att lämna UMC.

Många gav sitt stöd till UMC:s mer inkluderande hållning 2019. Foto: TT

Hittar nya vägar att lämna

Trots Paragraf 2553:s utgång har UMC:s South Carolina Conference tillåtit avskiljning genom Paragraf 2549, som behandlar avyttring av stängda kyrkors egendom.

Många av de avskilda församlingarna har valt att ansluta sig till Global Methodist Church, ett konservativt alternativ till UMC som etablerades 2022. Andra, som St. Paul's Waccamaw och St. John's i Aiken, har ännu inte beslutat om sin framtida tillhörighet. Och är för tillfället vad som skulle kunna beskrivas som "Methodist non denominational".

I samband med avskiljningen krävdes en två tredjedelars majoritetsröst av kyrkans medlemmar, och de som lämnar måste betala 10% av värdet på kyrklig egendom, likvida tillgångar och andra utgifter.

En metodist som söker vägledning. Foto: TT

Diskussion om samkönade relationer fortsätter

I regionen har exempelvis South Carolina Conference implementerat en process som används när en kyrka stängs. Under 2023 röstade South Carolina Annual Conference för att "stänga" 113 kyrkor vars medlemmar valt att separera från UMC.

Dan O’Mara, kommunikationsdirektör för South Carolina Conference, betonade att även om Paragraf 2553 inte längre är tillgänglig, så finns andra vägar för församlingar att avskilja sig. O’Mara avböjde att kommentera antalet församlingar som för närvarande söker avskiljning, med hänvisning till sekretess och integritet i processen.

Denna våg av avskiljningar speglar den växande splittringen inom UMC, där frågor om sexualitet och kyrkans doktriner fortsätter att vara centrala diskussionspunkter.

* UMC har runt 29 500 församlingar.

Taggar:

Metodism USA
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne