13 000 lämnade Svenska kyrkan i protest

10 000 personer fler än normalt begärde utträde ur Svenska kyrkan under juni månad. Orsaken bedöms vara de granskningar som gjorts av flera medier i månadsskiftet maj/juni.

Granskningarna, som framför allt gjorts av Sveriges Radios Ekoredaktion och Aftonbladet, har gällt församlingars utlandsresor samt resor och representation inom Svenska kyrkan i utlandet.

– Vi ser med stort allvar på utträdena. Även om det bara var ett 40-tal av Svenska kyrkans nästan 1 400 församlingar som uppmärksammades i media, säger Gunnar Sjöberg, kommunikationschef på kyrkokansliet i Uppsala.

Men han betonar samtidigt att det är för tidigt att dra slutsatser om utträdessiffrorna i juni.

– Vi gör just nu en egen förtroendeundersökning som ska vara klar i augusti.  Vi kommer att analysera det materialet tillsammans med statistiken över utträden för att kunna få en helhetsbild. Vi har mycket att lära av detta och det finns skäl till självrannsakan hos oss.

Gunnar Sjöberg säger till Kyrkans Tidning att det är extra sorgligt att det är många som varit med i kyrkan länge som manifesterat sin besvikelse över Svenska kyrkan och som fattat beslut om att lämna

 

Kajsa Söderberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Här finns en intressant vinkling: Hur många av dessa 13 000 har lämnat SvK i protest till dess ställningstagande tillsammans med andra kyrkor mot skärpningen av asylpolitiken? http://stigstrombergsson.blogg.se/2016/july/13000-i-juni.html Den andelen skulle i så fall vara hedrande för kyrkornas civilkurage!