Världen fördömer "barbarisk" attack

Den man som hittades halshuggen vid en fransk gasfabrik var en lokal affärsman. En huvudmisstänkt har redan gripits för dådet som nu fördöms av världen. - Det var en terrorhandling, säger president François Hollande.

Spanien och Tyskland fördömer det "barbariska brott" som under fredagen drabbade en gasfabrik i franska Saint-Quentin-Fallavier, mellan Grenoble och Lyon. François Hollande lämnade EU-toppmötet i Bryssel efter attentatet och sade att det nu handlar om att utföra arbetet som fransmännen väntar sig: "att skydda dem och att utplåna de grupper som hotar oss", skriver Le Figaro.

- I sådana här tider måste vi först uttrycka vår solidaritet för offren. Mina kollegor på toppmötet uttryckte sin solidaritet i morse. Alla minns vad som hänt vårt land, sade Hollande enligt AFP, och anspelade på tidigare terrorattacker som utspelat sig i Frankrike.

Även premiärminister Manuel Valls kortade ned sin resa i Sydamerika. Han säger att landet återigen drabbats av "islamistisk terrorism".

Angreppet ska ha inletts med att två män körde in en bil i gasfabrikens ingång. Den huvudmisstänkte utlöste sedan flera mindre explosioner i fabriken. På staketet vid ingången fann man också ett avhugget huvud med arabisk skrift, uppger AFP. Bredvid kroppen hittades en flagga med liknande skrift, enligt polisen.

Offret är en lokal affärsman och regionaltidningen Le Dauphiné Libéré skriver att det rör sig om en chef för en transportfirma som kom dit för en leverans.

Franska myndigheter har inlett en förundersökning om terrorism och flera misstänkta har gripits. Den huvudmisstänkte, som övermannades på plats av en brandman, är en 35-åring som tidigare är ostraffad. Han är känd sedan tidigare av franska säkerhetstjänsten DGSI, för möjlig radikalisering och eventuell koppling till salafister. Enligt lokala myndigheter har han också kopplingar till fabriken. Även hans fru hörs nu av polisen. Hon uppger att de lever ett "normalt familjeliv", skriver Le Figaro.

Manuel Valls har gett order om skärpt bevakning vid alla "känsliga platser" i regionen Rhône-Alpes. Säkerheten skärps också vid polisstationer i närliggande områden.

Det angripna företaget, Air Products, tillverkar allehanda gasprodukter för exempelvis nedkylning av livsmedel. Saint-Quentin-Fallavier har drygt 5 000 invånare och ligger cirka tre mil sydost om Lyon, i departementet Isère.

Det finns inga uppgifter om att svenska medborgare befann sig i närheten av företaget, enligt svenska ambassaden i Paris.

/TT

FAKTA

Terrorattentat i Frankrike

19 mars 2012: Mohammed Merah, en ung fransk-algerisk radikaliserad islamist stormade en judisk skola i Toulouse och mördade tre barn och en rabbin.

7 januari 2015: Tolv personer dödades och elva skadades när två bröder stormade in på satirtidskriften Charlie Hebdos redaktion och öppnade eld.

9 januari 2015: En man tar 16 personer som gisslan i en judisk mataffär och krävde att gärningsmännen från Charlie Hebdo ska släppas fria. Fyra i gisslan dödades.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.