Ny fart på flyktingdebatten

Inga permanenta uppehållstillstånd för nyanlända, sänkta bidrag och en snabbare avslagsprocess. Men också snabbare vägar in på arbetsmarknaden. KD-ledaren Göran Hägglunds förslag på en förnyad immigrationspolitik har väckt blandade känslor, inte minst från kyrkornas sida.

Igår tog Kristdemokraternas Göran Hägglund bladet från munnen på DN Debatt och kastade sig ut i den inflammerade migrations- och integrationsdebatten.

Detta apropå att kostnaderna för migration och integration enligt budgetpropositionen väntas stiga från 18,4 miljarder år 2013 till 40,5 miljarder år 2017.

Hägglund föreslår, i korthet, att kostnaderna för migrationen sänks genom att människor som kommer till vårt land inte erbjuds permanenta uppehållstillstånd, att de som får stanna får lägre bidrag och att de som inte får stanna får en snabbare avslagsprocess.

Men han föreslår också en rad reformer som syftar till att etablera flyktingar snabbare på arbetsmarknaden. Bland annat ett nytt etableringsavdrag som innebär att en nyanländ under de första fem åren får tjäna upp till en halv miljon kronor, motsvarande 100 000 kronor per år, utan att betala inkomstskatt. Ett förfarande som för övrigt kan liknas vid 1800-talets skattefrihet för nybygge i Norrland.

Hägglunds allianskollegor har hittills varit sparsamma med kommentarerna. SD antyder däremot att kan Alliansen som helhet tänka sig att gå på KD:S linje så kan SD å sin sida tänka sig att släppa fram Alliansen i det stundande valet.

För politik är strategi, och KD behöver fler röster,.det kan man inte bortse ifrån, även om den ändrade flyktingsituationen kan motivera nya förslag,  säger statsvetaren Magnus Hagevi till Sändaren.

Han tror att den relativt enhetliga syn på flyktingmottagning som partierna haft under senare år nu kommer att förändras.

-  S ärvde den överenskommelse som MP och Alliansen hade om flyktingpolitiken. Om regeringen splittras efter valet så är det inte säkert att S kommer att föra samma linje. Och med KD:s förslag finns en risk att det blir en splittring inom Alliansen.

Om Alliansen går på KD:s linje, eller kommer med egna förslag för att det ska bli mindre attraktivt att söka asyl i Sverige, så skulle det innebära att Alliansen gör en kursändring, menar Hagevi.

Han tycker att de 380 frikyrkopastorernas utspel om flyktingpolitiken är mycket intressant med tanke på att KD har en oerhört stark ställning i vissa frikyrkor, framför allt i Pingströrelsen.

-  Om KD byter politisk ställning så kanske kyrkans ledare måste mobilisera inåt för att göra tydligt hur kyrkan ser på flyktingsituationen och inte längre överlämna frågan till de politiska ledarna.  

En av dem som skrivit under debattartikeln för Equmeniakyrkans räkning är pastorn Magnus Kronberg i Rissnekyrkan i Stockholm. Han är mycket kritisk till Hägglunds utspel.

- Rent generellt har jag lite svårt för de tankegångarna. Man pratar om att vi måste sänka kostnaderna, och idag pratade någon från Sveriges kommuner och landsting om att ekonomin går bättre än någonsin. Jag kan inte tänka på det som kostnader, det måste vara en fråga om att göra det bättre för dem som kommer.

Jenny Dobers, regional kyrkoledare för Stockholmsregionen inom Equmeniakyrkan är kritisk till vissa av de förslag som ges i utspelet från Göran Hägglund, men hon är noga med att poängtera att hon välkomnar att han lyfter frågan.

   - Jag tycker det är bra att frågan tas upp och att vi kan prata om det så att inte SD:s åsikter är de enda som hörs. Det har blivit för snabbt att man misstänkliggörs så fort man tar upp den. Jag vill ha samtal men då ska det vara om hur vi kan bli bättre på att välkomna, underlätta för dem att komma in på arbetsmarknaden, få kortare handläggningstider och hur vi kan ta vara på den resurs som de som kommer hit är, säger hon.

Precis som de 380 pastorerna lyfter i debattartikeln så ser hon ett problem i att man diskuterar flyktingpolitiken utifrån kostnader och inte utifrån vad det kan tillföra i det svenska samhället.

   - Vi kanske ska prata om vad det kostar att inte ta emot dem också, vad vi som land skulle förlora på det – och vad vi som värld skulle förlora på om vi inte tar hand om varandra.

Annika Ahlefelt, Christina Larsson, Jakob Romeborn

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
När jag i början av 80-talet som stipendiat kom till Uppsala och efter stipendieåret stannade kvar som doktorand, var det under hela doktorandtiden oklart, om jag sedan fick stanna i Sverige där jag snabbt hade slagit rot. Jag kom från Västtyskland, Sverige var inte med i EU och jag kom från ”Långtbortistan” i Invandrarverkets ögon, trots en svenskfödd mormor. Lyckligtvis ville ASEA anställa mig efter doktorsexamen, tog på sig pappersskyfflandet och sökte dispens, jag fick permanent uppehållstillstånd till slut. Men åren av osäkerhet har lämnat djupa spår i själen, fortfarande blir jag så ångestfylld vid radio- eller TV-inslag om utvisningshotade personer att jag lämnar rummet, byter kanal eller stänger av. Så jag kan verkligen sätta mig in i hur det kommer att kännas att få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd, med tre år av ångest och oro om man får stanna eller ej. Hur ska man då orka etablera sig i landet, lära sig språket, söka jobb och bostad o s v, när oron ständigt gnager?
Jan-Erik Isaksson
Det var ett tag sen jag läste om KD:s nya invandringspolitik, men jag kunde inte kommentera då jag inte behärskade tekniken. Jag tycker det är märkligt att se hur ett parti som hävdar stå på en kristen grund kan komma med ett sådant förslag som väcker oro i stället för att lugna männiksor som flyr för sina liv. Det låter som KD flyttar från "mitt-höger" till "höger-höger" eller närmare "högerextremism". Det bar att konstatera och blir mycket beklagligt. Jag skulle vilja rekommendera partiledaren och hans medarbetare läsa det brev som 380 pastorer har skrivit. Det handlar om en riktig utmaning för oss alla, då vi vet att vi alla är invandrare!
Thorsten Schütte
Se även här: http://www.metro.se/lasarhornan/forslaget-ger-mig-en-klumpnbspi-magen/EVHoai!9JsVQ7EfffjA/