Egypten hämnas koptiskt massmord

Egyptens flygvapen har svarat med flygräder mot extremistläger i Libyen efter det senaste massmordet på 29 kopter på bussfärd i Minyaprovinsen. Under fredagskvällen begravdes några av offren.

Styrkor lojala till den mäktige generalen Khalifa Haftar i östra Libyen har deltagit i Egyptens flygräder mot den libyska staden Derna.

I ett uttalande uppges att flygräderna slog mot al-Qaida-kopplade läger på flera platser i östra Libyen, och att de skulle följas av en markoperation.

Derna är en av städerna där styrkorna ledda av Khalifa Haftar, en av Egyptens allierade, har försökt ta kontrollen över islamister och andra motståndare. Otaliga fraktioner kämpar om makten i Libyen.

Sex extremistläger har angripits, uppger egyptiska militärkällor för Reuters.

Åtta av de kooffren för massakern begravdes under fredagskvällen i en fullsatt kyrka. Människor skrek ut sin sorg när åtta träkistor ställdes upp vid altaret.

Kristna kopter är hårt drabbad av förföljelser från sunnimuslimska extremistgrupper, som genomfört flera dödliga attacker.

En av dem som mördades var Ishak Chalabi, storebror till Samuel Chalabi, 49 år.

– Så länge säkerhetsstyrkorna inte gör sitt jobb, kommer det här fortsätta tills alla av oss är dödade, säger han till AFP och befarar nya attacker.

– Det är alltid på samma sätt. Vi kommer att få sorg, de (landets styre) kommer att säga att de beklagar det, men sedan börjar det om igen.

Den koptiska gruppen var på väg till ett kloster när de stoppades av maskerade män som öppnade eld. Mördarna dök upp och försvann i tre flakbilar på ökenvägen. Runt 25 personer skadades också i attacken.

Påve Franciskus fördömde det blodiga terrordådet mot kopterna som ”barbariskt” och manade till försoning i Egypten.

”Blodsutgjutelsen av kristna måste upphöra och alla som hjälper deras mördare måste straffas”, heter det i ett uttalande från USA:s president Donald Trump./TT

 

Fakta. Terrordåd mot kopter i Egypten

Det finns en mängd kristna minoriteter i Egypten. Koptisk-ortodoxa kyrkan är det största kristna samfundet. Även om andelen är osäker brukar det sägas att kopterna utgör runt en tiondel av Egyptens befolkning på drygt 93 miljoner. Utvandring gör att gruppen minskar.

I många år har Egyptens kristna känt sig pressade av attentat utförda av företrädare för militanta inriktningar av extrem islamism. Sedan kyrkliga ledare uttryckte stöd för militärkuppen 2013 har spänningarna ökar över religionsgränsen.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.