Arkivet in under ett tak – troligen i Bromma

Senast 1 april 2017 ska Equmeniakyrkans arkiv vara samlat under ett tak.

Det beslutade kyrkostyrelsen i sitt oktobersammanträde. Nu ska frågan om lokalisering utredas.

Frågan vad som ska hända med bildarsamfundens arkiv har utretts tidigare utan något slutligt besked om var de stora samlingarna av böcker, biblar, jubileumsskrifter och hymnologiska böcker ska förvaras för framtiden. I dag finns Missionskyrkans och Metodistkyrkans arkiv samlade på Döbelnsgatan i centrala Stockholm medan Baptistsamfundets samlingar finns i Bromma.

Med ett nytt arkiv kommer allt material kunna samlas under ett tak, förutom det som tas om hand av riksantikvariet. 

— De lokaler som vi nu disponerar på Döbelnsgatan är inte idealiska för verksamheten och dessutom är lokalhyran hög i innerstaden. Vi vill komma billigare undan och gärna hitta en lokalisering närmare våra befintliga verksamheter, säger Olle Alkholm, biträdande kyrkoledare som finns med i utredningsgruppen.

Ett alternativ skulle vara att flytta allt arkivmaterial till Bromma där folkhögskola och samfundets teologiska utbildning finns.

   — Det är för tidigt att säga något om detta, men vi behöver ett bra utrymme både för själva arkivet och för personalen. Dessutom ska det vara tillgängligt för forskare, säger Olle Alkholm.

Bildarsamfundens arkivpersonal har vid ett flertal tillfällen uttryckt oro och frustration över sin ovissa arbetssituation och över vad som ska hända det historiska materialet. Arkivarie Magnus Lindvall är nöjd med att det nu tagits ett beslut.

— Det känns bra att kyrkostyrelsen kommit fram till ett beslut. Bildarsamfundens samlingar är unikt material som det är viktigt att bevara. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Bertil Widen
Tegnérgatan 8 renoveras för hur många miljoner? För att sedan hyras ut? Så har det sagts. Det har också investerats i det som i artikeln kallas för "lokaler som vi disponerar på Döbelnsgatan" för hur många miljoner? Det är ingenting annat än T8:s gatuplan och utrymmen under gatuplanet, eller? Renoveringar som skulle göra dessa lokaler lämpade som arkiv. Glänsande fina lokaler, som nu inte är "idealiska" för verksamheten. Så nu ska en utredning tillsättas. Idén tycks vara: Allt ska till Bromma för allt finns i Bromma. Eller? När ska Sändaren börja ställa kritiska frågor?