Vård istället för straff i Norge

Människor som har problem med droger ska inte längre straffas utan erbjudas hjälp. Det är en majoritet av partierna i det norska stortinget överens om.

Partierna Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti och liberala Venstre står bakom den historiska reformen. Detta är första steget i en ny norsk narkotikapolitik där ansvaret för drogproblematiken ska flyttas från rättsväsendet till sjukvården samt vila på en vetenskaplig grund.

Precis som Sverige har Norge en historiskt hög narkotikadödlighet och runt 260 människor har dött i överdoser varje år i Norge de senaste åren. Tanken är nu att fler ska få hjälp samtidigt som polisen ska koncentrera sina resurser på de som säljer, tillverkar och distribuerar droger.

Folkhälsominister Bent Høie har tidigare lyft fram Portugal, där bruk och innehav av alla droger avkriminaliserades 2001, som ett gott exempel på vad man kan åstadkomma om man flyttar resurser från rättsväsende till sjukvård och förebyggande insatser. Och i februari kommer en delegation från Stortingets socialutskott att åka till just Portugal för att lära sig mer om deras förflyttning från straff till vård. 

En avkriminalisering innebär, till skillnad från en legalisering, att droger fortfarande är olagliga, men att den som använder dem eller innehar en mindre mängd för eget bruk inte begår ett brott och därmed kan bemötas med andra insatser än straff.

Exakt hur den norska avkriminaliseringen kommer att se ut är inte heller helt klart.Sosialistisk Venstreparti och liberala Venstre vill gå samma väg som Portugal och tillåta bruk och innehav av mindre mängder narkotika för eget bruk för alla, medan Arbeiderpartiet och Høyre vill ha ett fortsatt förbud och koncentrera sin avkriminalisering på de som har problem med droger.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte

Bra att avkriminaliser eget bruk. Som det är nu fungera ju systemet så att poliser genom att muddra missbrukare enkelt kan blåsa upp statistiken för uppklarade brott...