Sändarens webbårskrönika 2017

Det har varit ett dramatiskt nyhetsår. Så här med några timmar kvar av året kommer Sändarens webbårskrönika med ett urval av de kanske största händelserna både lokalt och globalt.

Ett år med Donald Trump
Den 20:e januari svors republikanen Donald Trump in som USA´s 45president efter demokraten Barack Obama.  Allt sedan dess har det varit många bråk på mikrobloggen Twitter, påståenden om ryskt valfusk och kontroversiella utspel från Ovala rummet. Vad gäller Trumps vallöften finns sjukvårdsförsäkringen Obamacare än så länge kvar och av den omtalade muren mot Mexico har det bara blivit ett par meter på prov. Däremot har Trump precis som han lovade pressat ner antalet papperslösa migranter samtidigt som USA lämnat klimatavtalet, beslutat flytta sin ambassad i Israel, infört inreseförbud från ett antal muslimska länder och baxat igenom en omfattande skattereform i kongressen.

Eko från domstolarna
Journalisten Kim Wall skulle göra ett reportage om och med Peter Madsen ombord på hans egenhändigt byggda ubåt i Köge bukt. De åker ut tillsammans men Wall återvänder aldrig till land utan hittas senare av polisen, styckad och sänkt i vattnet. Madsen greps och hann ändra sin berättelse om händelseförloppet flera gånger. Nu väntar rättegången om ett fall som mer påminner om en dålig film än om verkligheten.

Och 2017 var året då vi riktade blickarna mot en sommarstuga utanför Arboga där ett mord och ett mordförsök spräckt idyllen och berättade en berättelse om såväl pengar som svartsjuka och manipulation.

Medan somliga är på väg in i fängelse kommer andra ut. En av dem var Kaj Linna som felaktigt suttit inne i 12 års för rånmord och mordförsök på två bröder i Karlemark. Efter att ha beviljas resning av Högsta domstolen väntar inte bara friheten för Linna utan också ett skadestånd som troligtvis blir det högsta som någonsin i Sverige.

Superval i Europa
Det var inte bara Donald Trump som blev president under 2017. I Frankrike tog Emmanuel Macron hem segern i ett presidentval som stod mellan honom och hans nybildade socialliberala parti En Marche och Marine Le Pen från det högerextrema partiet Front National.

Tvärs över Engelska kanalen röstade britterna ut Storbritannien ur den Europeiska unionen. Den konservativa regeringen under ledning av Theresa May försvagades strax därefter i ett extraval till parlamentet men kunde ändå sitta kvar och leda landet genom förhandlingarna med EU om när och hur ”skilsmässan” skall gå till.

I Spanien röstade det katalonska regionalparlamentet för självständighet från regeringen i Madrid. Katalonien som är en autonom region med 7,5 miljoner invånare inspirerade andra separatister, främst i norra Italien och i Belgien till självständighet medan EU slöt upp på regeringens sida för ett fortsatt enat Spanien.

Om det var stormigt i Spanien sågs Tyskland länge som den stabila republiken i ett och förbundskansler Angela Merkel som ett paneuropeiskt nav. Men trots att ekonomin går bra tappade Merkel stöd i valet och in i förbundsdagen klev för första gången sedan Tredje rikets tid ett främlingsfientligt parti.

Stormigt i Karibien
Naturen kan ibland vara skoningslös och för invånarna i det tropiska ö-landskapet Karibien blev detta smärtsamt tydligt under 2017. Ett antal stormar samlade kraft ute på Atlanten för att sedan ta livet av hundratals människor medan de som förlorat sina hem kan räknas i tusental. Exempelvis förstördes hela 95 procent av ön Saint Martin. 

Mördad idealism
Den 12 mars kidnappades den svenska f.d. mp-politikern Zaida Catalán tillsammans med fyra kongoleser och en amerikansk kollega vid namn Michael Sharp. Tillsammans arbetade de på FN:s uppdrag med att undersöka och dokumentera brott mot mänskliga rättigheter i landet. Den 27e mars hittades kropparna i en grav och Catalán begravdes på Öland efter en minnesmässa i Kalmar Domkyrka.


Uppladdning inför valåret
Svensk inrikespolitik har präglats av flyktingfrågan men också ett antal skandaler. I juli avslöjades att hemliga uppgifter om rikets säkerhet och svenska medborgare läckts till obehörig personal i utlandet via Transportstyrelsen. Det som kom att kallas för IT-skandalen utvecklades därefter till ett parlamentariskt krig där oppositionen krävde och fick två ministrar och en statssekreterares avgång. Försvarsministern kunde däremot sitta kvar efter att misstroendeförklaringen ställdes in.

Efter sjunkande opinionsstöd, omfattande intern kritik och en öppen dörr till Sverigedemokraterna valde Anna Kinberg Batra att avgå som partiledare för Moderaterna. In kom istället Ulf Kristersson, tidigare socialborgarråd i Stockholm och socialförsäkringsminister i regeringen Reinfeldt med löften om en vuxen politik med ordning och reda. Det tycks ha gillats eftersom väljarna verkar återvända dels från Sverigedemokraterna, dels från Centerpartiet som växt markant under Annie Lööf.

Det ser ut att bli ett intensivt valår med högt tonläge. Flera kommuner har under året försökt förbjuda tiggeri, sex partier har kommit överens om att höja pensionsåldern och organisationen Ung i Sverige har kämpat för ensamkommandes rättigheter. Motsättningarna mellan olika uppfattningar är skarpare än på länge. 

När terrorn kom till Sverige
Vi är vana att se terrordåd via nyheterna och under året slog terrorn till mot Sinaihalvön, i Kabul, Qubec, Barcelona, Nice, Mogadishu, Sankt Petersburg och London. Men den 7 april stannade tiden även i Sverige. En man kapade en lastbil och mejade ner människor längs Drottninggatan i Stockholm. Fem människor mördas och ytterligare femton skadas allvarligt. Efter vansinnesfärden kraschar lastbilen genom Åhléns glasentré där den börjar brinna. Föraren flyr från platsen via tunnelbanan men bara ett par timmar senare grips Rakhmat Akilov från Uzbekistan för dådet.

Samtidigt har terrorgruppen IS tappat mark och förlorat striden om en egen stat, ett så kallat kalifat. När IS var som störst hade man kontroll över stora delar av både Syrien och Irak och ungefär 10 miljoner människor levde under deras våld.  I dag kan man säga att IS är besegrat men tyvärr inte terrorismen.

Kalla kriget 2.0
Konflikten mellan kärnvapenmakterna Nordkorea och USA har under året trappats upp. Nordkorea genomförde flera robottester och påstår nu att landet kan nå USA samtidigt som president Trump hotat att attackera den slutna diktaturen i östra Asien.

En svensk i Vatikanen
Från Petruskyrkans benediktionsloggia meddelade Påve Franciskus överraskande att han utsett fem nya kardinaler, däribland de svenska katolikernas biskop Anders Arborelius. Han blev därmed den förste svenske kardinalen någonsin och som sådan kan han både vara med och utse nästa påve och själv bli vald.

Reformationen fyllde 500
Under 2017 firade reformationen 500 år och detta kunde uppmärsammas på flera sätt mellan Romersk-katolska kyrkan, Lutherska världsförbundet och andra reformerade trossamfund. Redan 2013 hade samtalen inletts genom dokumentet "Från konflikt till gemenskap" där uttrycker lutheraner och katoliker uttryckte sorg och ånger över den smärta man tillfogat varandra, men också tacksamhet över de teologiska insikter som båda parter bidragit med. Samtidigt betonades det gemensamma ansvaret att berätta om kristen tro, inte minst genom arbete för rättvisa och fred.

En tryckvåg mot patriarkatet
Det började som en kampanj i sociala medier. Metoo är berättelser om strukturer som missgynnar kvinnor, om sexuella trakasserier, och om våldtäkter och det oberoende av klasstillhörighet eller bransch. Skådespelerskor, florister, lärarinnor, sjuksköterskor och till och med kungahuset har tagit ställning, det räcker nu. Det finns ingen väg tillbaka men var det slutar är det ingen som vet.

I våra minnen
Vi avslutar nyhetssammanfattningen med en tyst stund för de som somnade in eller rycktes bort under året. Journalisten Siewert Öholm 77 år, fotografen Lennart Nilsson 94 år, professorn Hans Rosling 68 år, författaren Torgny Lindgren 78 år, dansbandsmusikern Sven-Erik Magnusson 74 år, skådespelaren Gösta Ekman 77 år, överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister 91 år, skådespelaren Michael Nyqvist 56 år, skådespelaren Janne Loffe Carlsson 80 år, komikern Hasse Alfredsson 86 år, etikettexperten Magdalena Ribbing 77 år, journalisten Bo Holmström 78 år, artisten Rikard Wolff 59 år och folkrättsjuristen Zaida Catalán 36 år.

Nytt år och nya möjligheter
Med denna spaning vill vi på Sändarens redaktion tacka läsare, insändarskribenter och debattörer för ett fint år tillsammans och önska er ett gott nytt år. 

Taggar:

Nyår

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte

Snyggt med ånkloksbilden (vid Harzquerbahn i Tyskland)!

 

Till minne