Rådet till judar i Paris: "Ta inte av kippan"

Judiska gatan rue de Rosier i det centrala Paris kantas av en rad populära bagerier och restauranger. Foto: Johan Tollgerdt

Med nästan 1200 fall har antalet antisemitiska fall skjutit i höjden i Frankrike sedan starten av kriget mellan Israel-Gaza. Landet har den största judiska minoriteten inom EU. Men judarna får också stöd.

 

‘’Vi är nynazister och stolta över det‘’ röt en grupp anonyma personer i en video som spridits på sociala medier. Den har orsakat både skandal och oro då den även omfattar en rad hot om att döda judar.

I dagsläget räknar inrikesministeriet nästan 1200 antisemitiska fall och över 520 personer har gripits.

Hoten och brotten kommer såväl från anhängare till radikal islamism som från extrema högern, meddelas i medierna.

Misstänkt hatbrott

En judisk kvinna i Lyon knivhöggs i sitt hem i ett misstänkt hatbrott i början av november.

Då antalet antisemitiska hatbrott skjutit i höjden sedan den 7 oktober visar den muslimska församlingens viktigaste ledare Hassen Chalghoumi solidaritet med landets judiska befolkning.

– Nu är vi är alla judar. Vi står sida vid sida med våra landsmän judarna för att visa broderskap och enhet, samt för att bekämpa rasism i alla dess former, säger Hassen Chalghoumi en av den muslimska befolkningens viktigaste ledare, till riksradiokanalen France Info.

Davidsstjärnor klottrade på fasaden

När pizzaägaren Daphna Benyamin öppnade portarna i utkanten av staden Lyon skakades hon av Davidsstjärnor klottrade på fasaden samt av hotfulla ord.

Hon polisanmälde genast händelsen.

– Jag är förbaskad, säger hon när Sändaren når henne per telefon.

– Fast jag kommer aldrig uppmana mina judiska gäster att ta av kippan. Man får inte ge upp.

I Frankrike lever uppåt 650 000 judar, vilket är den största judiska minoriteten i Europa.

Fransk polis vaktar idag de flesta av landets synagogor, judiska matbutiker och skolor.

– Regeringen har lovat att ta i med hårdhandskarna. Men samtidigt vet man att ord inte avskräcker terrorister. Kanske skulle riktigt hårda straff avskräcka åtminstone några farliga individer, säger Daphna Benyamin.

Judisk gata i Paris

Judiska gatan rue de Rosier i det centrala Paris kantas av en rad populära bagerier och restauranger.

Här inträffade terrorattacken mot restaurangen Goldenberg 1982 och som skördade sex offer.

– Idag räds vi en attack liknande de på kibbutzerna i Israel, alltså att någon ska komma med kulspruta och skjuta ihjäl människor, säger en judisk kvinna som vill vara anonym.

Även vid andra tillfällen har den judiska minoriteten varit måltavla för attacker i landet.

Vid en judisk skola i Toulouse år 2012 dödades fyra personer och lika många dödades i en attack på en Kosher mataffär i utkanten av Paris år 2015.

Åttio korsikanska personligheter som läkare och advokater har i ett upprop i tidningen Le Figaro påmint om att på den franska ön har inga antisemitiska akter inträffat i höst.

– Hundratals judar har redan flyttat dit i hopp om att finna en fristad. Fast vi judar har också vår plats på det franska fastlandet. Så jag flyttar inte till ön, säger pizzaägaren Daphna Benyamin.

Fakta: Judar i övriga länder i Europa

Storbritannien hyser Europas näst största judiska minoritet med uppåt 370 000 personer. 1019 antisemitiska akter har skett mellan den 7 oktober och 3 november, enligt statistik från Community Security Trust. Det är en ökning med 537 procent jämfört med samma period förra året. 
I Österrike har 165 antijudiska attacker inträffat under samma period.

I Tyskland är de över 2000 sedan starten av kriget. I en opinionsundersökning säger sig nästan 6 procent vara antisemiter och 12 procent av de tillfrågade anser att judar har för stor makt i samhället. Handgranater har kastats mot en synagoga i Berlin.

I Schweiz har judiska barn slagits och kallats för mördare vid ett par skolor i Genève.

På Korsika har däremot 0 antisemitiska händelser inträffat. Den franska ön har en lång tradition av att försvara sina judar.

Fakta: Manifestation på söndag 12 november

  • På söndag (12 november) planeras en manifestation mot antisemitismen i Frankrike. Den beräknas samla flera hundratusentals personer, däribland premiärminister Elisabeth Borne.
  • Så gott som alla propalestinska demonstrationer har dock förbjudits av Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin. Han ger ordningsskäl som orsak.
  • Undantagsvis fick en propalestinsk demonstration hållas häromveckan. Den samlade cirka 20 000 personer.
  • Medierna rapporterar om flera hot om att bränna moskéer i landet. Däremot är antalet islamofoba hot okända.
  • Länk till uppropet: https://www.lefigaro.fr/vox/societe/face-aux-resurgences-de-l-antisemitisme-suivons-l-exemple-de-la-corse-20231106

Johan Tollgerdt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne