Namninsamling mot moms på Second hand

Sveriges ideella second hand-butiker går tillsammans ut med en namninsamling mot den nya momslagen. De som driver butikerna anser att momsen försvårar deras sociala arbete avsevärt.

Förra året beslutade Skatteverket att ideella second hand-butiker måste betala moms på samma sätt som andra affärer – det vill säga 25 procent. Nätverket ”Ideell second hand”, som samlar organisationer och föreningar som Röda korset, Sveriges stadsmissioner och Myrorna med flera, går nu tillsammans ut med en namninsamling för att protestera mot beslutet. 

Butikerna har förvisso fortfarande möjlighet att vara momsbefriade, om de uppfyller två krav: att till övervägande del ha ideellt arbetande och att butiken har kortare öppettider än 24 timmar per vecka. Detta hjälper dock föga, enligt företrädarna. 

– Det blir i princip omöjligt att ha samma öppettider med vårt överskott, säger Lotta Kökeritz, kommunikationschef, Myrorna, samt en av initativtagarna till namninsamlingen.  Vi har en marginal på 20 procent, med 40 miljoner som ska gå till Frälsningsarméns sociala arbete. Det kommer helt att ätas upp av beskattningen.

Caroline Andermatt, ordförande för Ideell second hand, säger i ett pressmeddelande att det bara är en tidsfråga innan deras verksamhet kan tvingas läggas ner.

Mathias Matsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Mycket bra, men ni glömde länken till namninsamlingen som jag googlade mig fram till: http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=9529
Charlotte Sjöberg
Tack Torsten Schütte för länken till Namninsamlingen! Second hand varorna har vi redan betalat moms för en gång.
Thorsten Schütte
Precis Charlotte, begagnade varor har ju momsen redan betalats på en gång. Det som retar mig mest i det här är att svenska regeringar av olika kulör är så underdåniga mot EU-beslut. även om det helt uppenbart är orimliga (som snuset nu som får smaksättas, men man får inte tala om smaken på förpackningen). De flesta andra EU-länder opponerar sig i liknande lägen och idkar olydnad, men ej Sverige som alltid vill vara bäst i klassen.