"Jojk har plötsligt blivit coolt"

Genom Jon Henrik Fjällgren har jojken tagit sig in i svenskarnas vardagsrum. En av männen bakom hans melodifestivalbidrag, Jag är fri, är Josef Melin. Låtskrivaren och producenten från Jönköpingsförorten Råslätt är glad över vad framgångarna har fått betyda för det samiska folket.

När Jon Henrik Fjällgren 2014 vann TV 3:s Talang med låten Daniels jojk, gav han samernas traditionella sångstil ett folkligt ansikte. Genom succén på melodifestivalen har jojken fått ännu större plats i svenskarnas hjärtan.

- Det är häftigt att se hur stort det här är för samerna. Jag pratar med samer som är med i teamet runt Jon Henrik och läser en del samiska nyheter och förstår att det här betyder mycket. När Jon Henrik som barn pratade samiska i skolan kunde han få stryk.

Josef Melin tar emot i en av Stockholms mest anrika studior där artister som ABBA, Beyoncé och Swedish House Mafia har spelat in. Det är bara ett par dagar före den stora finalen i Globen, men några finalnerver går inte att skymta när han avslappnat slänger upp benen på bordet. Han berättar med glädje och tacksamhet om uppväxten i det mångkulturella Råslätt.

- Det hade ett oförtjänt dåligt rykte och jag trivdes väldigt bra. Vi var sex syskon som min mamma var hemma med medan pappa jobbade som pastor och busschaufför. Det var enkla förhållanden som har lärt mig att vara glad för det jag har.  

Musiken var en naturlig del i det Melinska hemmet och redan som 10-åring skrev han egna låtar. I det frireligiösa Jönköping fick han många möjligheter att stå på scen och han tror inte att det är en slump att så många musiker har en frireligiös bakgrund. Att han själv skulle arbeta med musiken visste han tidigt.

- Jag har aldrig varit intresserad eller haft talang för något annat, konstaterar han krasst.

Idag är Josef med i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm där han är spelar ibland.

- Tron är en trygghet och något jag har haft med mig sedan barnsben.

För 3-4 år sedan bestämde han sig för att helt satsa på låtskrivandet. Fokus har legat på artister i Sydkorea och Japan där han bland annat haft en listetta. Största framgången i karriären är trots allt bidraget i årets melodifestival.

- För låtskrivare är melodifestivalen ett väldigt bra sammanhang. Hela branschen är där och det är ett kul arrangemang.

Albin Larsson

Josef sippar på kaffet medan han tänker på lördagens final. Spelbolagen har  gett deras bidrag lägst odds efter favoriten Måns Zelmerlöv.

- Jag tror vi har ganska goda chanser att vinna, men oavsett hur det går är jag väldigt nöjd med att vi tagit oss till final. Framförallt är det väldigt kul att jojk plötsligt har blivit skitcoolt. Det var inget jag räknade med från början och det är kul att ha fått vara en liten del i det.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.