Inga brännande frågor på bantad konferens

Med ett par veckor kvar till Equmeniakyrkans kyrkokonferens är omkring 600 deltagare anmälda, varav 500 ombud. Det är betydligt färre än förra året då deltagarantalet var 1100.

— Beslutet i namnfrågan var säkert en bidragande orsak till förra årets deltagarantal, säger Mikael Karlsson, samordnare för kyrkokonferensen.

I utvärderingar efter tidigare års kyrkokonferenser har flera ombud föreslagit att konferensen med jämna mellanrum ska renodlas till årsmöten. Årets konferens, Rötter och vingar, som hålls i Filadelfiakyrkan i Stockholm 29—31 maj, är ett svar på dessa önskemål.

— Ett av skälen är att vi kan hålla nere kostnaderna. Anmälningsavgiften vid brytdatum förra året var 1100 kronor, i år är det  700 kronor, säger Mikael Karlsson.

Boendekostnaderna för ombud som inte har vänner och bekanta att bo hos blir dock betydligt högre i år än vid förra årets konferens i Karlstad. Då kunde arrangörerna förhandla med hotellen om specialpriser. Det går inte att göra i Stockholm, framför allt inte eftersom konferensen sammanfaller med Stockholm maraton och ett stort musik-event, vilket medför att hotellpriserna är högre än vanligt.

Det låga deltagarantalet går stick i stäv med kyrkostyrelsens ambitioner att fler församlingar ska finnas representerade vid kyrkokonferenserna. Det verksamhetsgranskande utskottet påtalar att formerna för kyrkokonferensen behöver utvecklas både av demokratiska och ekonomiska skäl.  Hur många församlingar som de 500 hittills anmälda ombuden representerar fanns inga uppgifter om vid denna tidnings pressläggning.

 Årets kyrkokonferensgår i tre dagar.  Det blir ingen gemensam gudstjänst på söndagen, utan de lokala församlingarna bjuder istället in till gudstjänster runt om i Stockholm. Även kvällsarrangemangen hålls i de lokala kyrkorna med konserter, föredrag och caféer.

De tre kvällsgudstjänsterna i Filadelfiakyrkan har olika karaktär. På torsdagen hålls en nattvardsgudstjänst med förbön, på fredagen en internationell gudstjänst då bland andra Salam Hanna, pastor och samordnare för hjälparbetet inom National Evangelical Synod of Syria and Lebanon och Wang Zhenren, från Equmeniakyrkans systerkyrka i Kina, medverkar.

På lördagskvällen blir det en ordinationsgudstjänst då pastorer och diakoner från andra samfund välkomnas. Då hålls även en förbönsstund för de pastorskandidater som i år avslutar sina studier och ska ordineras till tjänst nästa år.

  Det stora utbudet av seminarier som funnits tidigare år ersätts av fyra bibelstudier. I två av studierna används kreativa uttryckssätt som drama, bild och rörelser. I de övriga sätts fokus på frågor om fred och om hur församlingen kan bryta invanda handlingsmönster.

Vid en genomläsning av föredragningslistan är det svårt att hitta någon fråga som kan tänkas bränna till som förra årets namnfråga. Verksamhetsplanen är sällan en fråga som väcker debatt, trots att ombuden här har chans att påverka Equmeniakyrkans framtida arbete.

Årets verksamhetsplan är väl förankrad och har tagits fram i en process där kyrkostyrelsen löpande prövat skrivningarna med olika delar av samfundet; de tre kyrkoledarna, de sju regionala kyrkoledarna, de regionala förtroenderåden och nationellt anställda.

Ett 20-tal barn är anmälda till barnkonferensen som pågår under konferensdagarna.

— Equmenia har i år arbetat fram en manual för barnkonferensen som vi tänker ska bli mall för kommande år. Vi vill inkludera barnen i det som sker så mycket som möjligt, säger Mikael Karlsson.

På söndagen är Equmeniakyrkans kansli i Alvik öppet för den som vill göra ett besök där. Det är också sista chansen att få besöka kapellet på Lidingö där det hålls en avslutningsgudstjänst klockan 16.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Tove
Hej! Det är fel i artikeln ang lördagskvällen. Förbönen för de som ska ut i vägledningsår och ordineras nästa konferens är inte lagd till ordinationen på lördagen utan sker i stället på själva öppningsgudstjänsten på torsdag förmiddag. // Tove