Gemensam kyrka ställs mot Folkkyrkan

Gemensam kyrka eller Folkkyrkan. Det är de båda namnförslag som kyrkokonferensen I Karlstad ska ta ställning till, men det kan bli fler. —Det finns en god chans att Folkkyrkan får flest röster, säger sångaren och pastorn Ingemar Olsson som står bakom en motion med namnförslaget. Kyrkostyrelsens namnförslag, Gemensam kyrka, har mötts med både ros och ris. På kommentarsfälten på Sändarens och Gemensam framtids webbsidor finns det också de som tycker att namnet är okej, men kanske inte jättebra.

 

Vid Sändarens rundringning är det flera som säger att de blivit mer positiva till namnet efter att ha läst kyrkoledningens teologiska reflektion.  Andra tycker att det är slöseri med ett inarbetat varumärke att inte använda namnet Missionskyrkan.

Medlemmar i Betelkyrkan i Örebro, Ängebykyrkan i Fellingsbro och Vasakyrkan i Hedemora har skrivit en motion till kyrkokonferensen där man föreslår namnet Folkkyrkan. Ingemar Olsson, pastor i Änge-bykyrkan, tycker att Gemensam kyrka är ett bättre alternativ än många andra namn som nämnts i debatten, men inte alls lika bra som Folkkyrkan.

— Om man inte vill blandas samman med Svenska kyrkan, som beskrivit sig själv som en folkkyrka, så skulle man kunna lägga till ett ”Nya” framför.  Namnet berättar något om våra rötter. Frikyrkan är en av de gamla folkrörelserna som bildades av människor som brann för det de trodde på, säger han.

Det finns redan lokala församlingar som heter Folkkyrkan, vilket visar att det är ett namn som kan fungera i praktiken, säger Ingemar Olsson. Han har fått många positiva reaktioner på namnförslaget och tror att det är fullt möjligt att det kan få majoritet i kyrkokonferensen.

I dagsläget finns alltså två namn att ta ställning till, men ombuden har rätt att ställa nya förslag under kyrkokonferensen. Att det är möjligt att under pågående förhandling-ar komma med ett namnförslag som får majoritet är Evangeliska Frikyrkan — tidigare Nybygget—kristen samverkan — ett exempel på. Vid samfundets årsmöte 2002 gick inte att få enighet kring de namn som tidigare föreslagits, men EFK fick ombudens gillande.

Om det skulle bli flera namnförslag kommer de troligen att ställas mot varandra, säger Kjell-Arne Ottosson som är en propositionsordningarnas mästare och har suttit som ordförande i tidigare GF-konferenser. Han är föreslagen att sitta ordförande även i Karlstad men har ännu inte hunnit sätta sig in i frågorna.

— Den normala propositionsordningen är att man ställer namnförslag mot namnförslag tills det finns ett kvar.  Enligt stadgarna krävs det sedan två tredjedels majoritet för att namnet ska antas, säger han.  

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.