Fortsatt oroligt i Goma

- Situationen här i Goma är mycket förvirrad. Tusentals människor har flytt och håller sig gömda sedan rebellerna intog staden. Nu hör vi rykten om att regeringstrupper är på väg att återerövra staden. Det säger Ilot Muthaka som arbetar för en av Diakonias samarbetspartner Comene.

 

 

 

Ilot Muthaka har ännu ingen överblick över vad som har hänt människor i hans organisation. Inte heller över hur läget är i de byar söder om Goma där Diakonias samarbetspartners arbetar i olika demokratiprojekt.

-       M23-rebellerna har varit synliga i byarna, men vi har inte fått några rapporter om strider, säger han till Sändaren.

Efter dagar av strider drog sig de FN-stödda regeringsstyrkorna i tisdags tillbaka från Goma och M23-rebellerna, som leds av den internationellt efterlyste krigsbrottsligen Bosco Ntaganda, intog staden. Invånarna lämnades åt sitt öde.

-       Det har varit mycket skottlossning och döda människor ligger på gatan. De som inte har flytt har svårt att klara sig utan mat och el, säger Ilot Muthaka.

Diakonia räknar med att totalt över 800 000 människor har tvingats på flykt i norra och södra Kivu sedan årets början.

-       Många i regeringstrupperna har gått över på rebellernas sida när man sett att regeringsarmén inte klarat av att bekämpa rebellerna. Människor är mycket upprörda över att FN inte agerar och upplever att de bara tittar på, säger Ilot Muthaka.

I ett gemensamt pressmeddelande har Diakonia och PMU, som båda arbetar eller stödjer organisationer i östra Kongo, uppmanat världssamfundet att inte svika befolkningen i Kongo igen. Hjälporganisationerna kräver nu att FN och EU ska ta en tydligare ställning om Rwandas involvering i konflikten samt ställa krav både på Kongos regering och omgivande länder att omedelbart agera för att skydda civilbefolkningen.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.