En dag som ska ge rätt perspektiv på judendomen

En judisk man står vid Västra muren i Jerusalem. Foto: AP Photo/Sebastian Scheiner

Fel syn på judendomen gör kristendomen skev. Det menar prästen Göran Larsson, som är engagerad i satsningen ”Rötter och liv”.

Kriget i Gaza har på många håll skadat de interreligiösa relationerna. Men Sveriges kristna råd ordnar nu på söndag dagen ”Rötter och liv” som fokuserar på de judisk-kristna relationerna. I Karlstad, Malmö, Stockholm, Trollhättan och Västerås arrangerar församlingar föredrag som tar upp olika aspekter av judiskhet och kristnas möte med judendomen.

Att medvetandegöra kristna

Prästen Göran Larsson är en av de ansvariga för satsningen, som genomförs för andra året i följd.

- Det handlar om att medvetandegöra kristna om den speciella relationen som råder mellan judar och kristna, säger han.

Göran Larsson tror att det varierar mellan olika församlingar hur stor kunskapen är om den judiska grunden för kristendomen.

- Det är kanske framför allt inom väckelserörelserna, där Bibeln alltid stått i centrum, som det är naturligt att förstå att vi har en speciell relation, men den insikten finns i alla samfund, säger han.

Är det särskilt viktigt att uppmärksamma nu, i en tid där antisemitismen visar sig tydligt igen?

- Antisemitism är en del av kyrkans historia, det är inget nytt. Men det klart att detta är särskilt angeläget nu, säger han.

Även om det är flera församlingar som bjuder in till föredrag så har dagen ännu inte fått ett stort genomslag i svensk kristenhet.

- Vi har inte riktigt placerat den här frågan på kartan. Det här är en fråga som fortfarande kan betraktas som något av ett specialintresse, men jag försöker att lyfta fram att detta är av allmänt intresse. Om vi skulle ha antijudiskhet i grunden så blir hela bygget skevt.

Taggar:

Judendom

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne