Besvikelse efter Warszawa

Resultaten av FN:s klimatmöte i Warszawa blev en besvikelse. Trots en extra dags förhandlingar kom länderna inte mycket längre på vägen mot ett klimatavtal.

Under mötet i Warszawa skulle världens länder arbeta vidare för att ett bindande klimatavtal ska finnas på plats till mötet i Paris 2015.

Mötet avslutades i lördags. Flera miljöorganisationer lämnade mötet redan på torsdagseftermiddagen, i protest mot att diskussionerna inte ledde någonvart. Kyrkornas samarbetsorgan ACT-alliansen stannade kvar för att fortsätta stödja utvecklingsländer med små delegationer.

När Sändaren når Diakonias policyrådgivare i klimatfrågor Petter Lydén befinner han sig på en buss tillbaka från mötet. Han känner besvikelse över att länderna inte heller denna gång tagit på sig att göra det som krävs för att förhindra allvarliga klimatförändringar.

- Dessutom har man misslyckats med att visa hur man ska hålla de löften man redan givit tidigare. I debatten har forskare pekat på att klimatmötet gjort de framsteg som kan förväntas och att mötena är viktiga för klimatfrågans plats på agendan. De bidrar till att hålla liv i andra initiativ mellan enskilda länder och kring enskilda frågor. Men Petter Lydén menar att initiativ utanför FN-mötena också kan motverka förhandlingarna.

- Det kan vara jättebra för att visa vad som är möjligt att göra. Men det finns en risk att det blir en undanflykt för enskilda länder, att man har de här initiativen och inte behöver göra lika mycket i FN-förhandlingarna då.De enskilda initiativen mellan ett fåtal länder blir inte demokratiska på samma sätt som de stora mötena, säger Petter Lydén. Det är lättare att tillvarata ländernas egna intressen i mindre samarbeten, och de länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna blir utestängda.

- Men det som tveklöst är bra är när länder genomför åtgärder för att minska sina utsläpp utöver den här alldeles för långsamma processen. Det finns stort utrymme för det och det tjänar länderna också på själva i förlängningen.Det lilla framsteg som ändå gjordes i Warszawa var skapandet av en internationell institution. Den ska komma in när klimatrelaterade skador blir så stora att de inte längre går att anpassa sig till, förklarar Petter Lydén.

- Det tydligaste exemplet är ö-nationer som riskerar att ställas helt under vatten. Ett folk kan förlora hela sitt land, sin kultur, och världen förlorar biologisk mångfald. Nu har man slagit fast att det behövs åtgärder för att kompensera och hantera sådana situationer

Maria Flemström

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.