Nyhet

Ann Heberlein satsar på politiken

Teologen, författaren och debattören Ann Heberlein lämnar Lunds universitet och Centrum för teologi och religionsvetenskap. Nu ska hon satsa på politik och opinionsbildning.

– Jag kommer att sakna studenterna och att undervisa. Men jag kommer ju att kunna fortsätta föreläsa, säger hon till Sändaren

Ann Heberelin, som disputerade 2009, började studera vid Lunds universitet 1993 och har sedan 1999 varit anställd. Först som doktorand och nu senast som lektor i etik. Under åren vid universitetet har hon varit en flitig skribent, författare och debattör. Inte minst i kyrkliga frågor.

– Det är väldigt lång tid, nästan en livstid. Att sluta känns både spännande och vemodigt. Men mina andra verksamheter tar väldigt mycket tid. Nu vill jag ägna mig åt att skriva och åt opinionsbildning, säger hon.

Ann Heberlein berättar att hon har fullt upp som skribent på bloggen Ledarsidorna.se. Dessutom  kandiderar hon till  Moderaternas riksdagslista. Nu vill hon lägga tid på att möta potentiella väljare.

Varför Moderaterna?

– När jag hade bestämt mig för att ge mig in i politiken gick jag igenom alla partiprogram noga. Och Moderaterna framstod som det självklara valet för mig.

Ann Heberlein utvecklar sitt resonemang:

– Jag slog 2007 igenom med boken ”Det var inte mitt fel! Om konsten att ta ansvar”. Där resonerar jag väldigt liberalkonservativt: människan är autonom, men för att individen ska kunna ha stor frihet behövs normer och lagar. Många av de frågor som jag har drivit driver även Moderaterna. Jag har kommit hem politiskt.

Vilka frågor vill du engagera dig i?

– Kulturpolitik tilltalar mig. Men min senaste bok handlar om integrationspolitik, det är ett område där jag är väldigt uppdaterad. Jag är övertygad om att frågan om integration är en ödesfråga för Sverige.

Har du gjort en resa från vänster till höger?

– Eftersom jag har skrivit en del på kultursidorna genom åren har jag nog fått någon slags etikett på mig, men jag har själv aldrig definierat mig som vänster. Om man läser mig bok från 2007 så ser man att jag är väldigt tydlig med var jag står.

Kommer du att sakna den akademiska miljön?

– Seminariemiljön har präglat mig mycket. Det är en form jag uppskattar. Det är ett helt annat typ av samtal när man sitter i ett seminarium och diskuterar en text, än när man står i en tv-studio och debatterar.

Pontus Håkansson

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar