När allt fungerar som det ska

USA:s excentriske presidents första utlandsresa gick till … tada!!  Saudiarabien.

Den som har någon som helst inblick i politik vet att en statschefs första utlandsresa har starkt symboliskt värde och därför brukar gå till närmaste vänland. Den svenske statsministern brukar exempelvis alltid resa först till Finland. 

Men politikens Gossen Ruda gör som vanligt tvärtom och börjar med en av världens allra värsta förtryckarregimer. Kanske var det affärsmannen som fick övertaget. De bägge länderna har skrivit under ett vapenavtal till ett värde av många hundra miljarder dollar. 

Kanske kan en hårdför utrikespolitik som ”ska återupprätta respekten för USA” vända bort blickarna från de många skandalerna hemmavid; nu senast avskedandet av FBI-chefen James Comey och kopplingarna mellan Trumps kampanj och Ryssland. 

För några dagar sedan avslöjade The New York Times att Trump den varit högst indiskret vid ett möte med  den ryska utrikesministern Sergej Lavrov och och bland annat avslöjat säkerhetsklassad information om kampen mot IS.

 

USA må ha en galning i Vita huset, men det är ändå betryggande att se att den demokratiska statsapparaten fungerar, liksom den fria pressen. Gång på gång avslöjar etablerade gammelmedia hårresande nyheter. Gång på gång sätter senat och representanthus stopp för framfarten liksom inte minst domstolarna. Nu har Justitiedepartementets beslut att tillsätta en särskild utredare för att i bästa fall en gång för alla slå fast fakta i frågan om det förekommit otillbörliga kontakter mellan Ryssland och Trumpkampanjen.

Detta är demokratin i sin prydno. 

 

Annika Ahlefelt

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar