När Bok- och biblioteksmässan intar Göteborg bjuder Betlehemskyrkan in till kvällar med författarsamtal, bokrelease och stråkkvartett. På söndagen medverkar Jan Guillou för första gången i en gudstjänst.
Betlehemskyrkans församling har öppnat upp kyrkan i samband med bokmässan i många år. De senaste åren har satsningen expanderat med fler kvällar, medverkande och samarbetspartners.
– Vi tror att kulturen är väldigt viktig för att dela evangeliet och kommunicera tro. Det är inte en sidosverksamhet för några som är lite kulturellt intresserade, säger Robert Eriksson, pastor och föreståndare i församlingen.
Han är glad och stolt över satsningen och tror att den behövs.
– Vi kan se att både religion och politik radikaliseras och positioneras ut allt mer i vårt samhälle. Själva hjärtat i vår satsning är att öppna upp och inkludera alla människor i alla åldrar och livssituationer genom gränsöverskridande samtal om livet och tron, genom kulturens uttryck.
På lördagskvällen har Tomas Sjödin release för sin nya bok Lita på att det ljusnar. Britta Hermansson ska leda samtalet som ska varvas med musik om ljus och hopp framförd av Robert och en stråkkvartett. Söndagsgudstjänsten kallas litterär och innehåller förutom de vanliga delarna, även ett samtal med författaren och journalisten Jan Guillou. Han medverkar utifrån sin nya bok Den andra dödssynden och ska prata om girighet.
– Det blir väldigt givet att föra ett samtal utifrån Jesus och Jesu exempel. Jans bok är verkligen rätt in i vårt ärende och det vi vill göra i en gudstjänst. Det blir ett spännande samtal och första gången han medverkar i en gudstjänst.
Förra året samtalade Britta Hermansson med Jonas Gardell. 700 personer lyssnade och det var kö 45 minuter innan gudstjänsten skulle börja.
– Det är en dröm för varje söndag med en kö in i kyrkan och fullsatt till sista raden! Gardell predikade evangelium och det blev ett jättefint samtal mellan honom och Britta.
Återkommer de som besöker kyrkan under en sån här satsning?
– Ja, folk kommer tillbaka och det är ett förtroende att förvalta. Vi vill vara en tät gemenskap för de som söker det, men vi ska också vara den där kyrkan som man kan ha som vardagsrum, en öppen plats där man kan vara och ta emot. Det är jätteviktigt!
Vad ser du framemot annars i år?
– Människorättskämpen och juristen Brian Stevenson från USA, ska intervjuas av författaren och juristen Dona Hariri på fredagskvällen. Så intressant! Och samtalet mellan filosofen Jonna Bornemark och Joel Halldorf, som leds av journalisten Eric Schüldt, och varvas med Nicolai Dungers nya psalmtolkningar –det blir en upplevelse!
Har det varit svårt att få författare att ställa upp?
– Många författare har gästat under åren och talat väldigt gott om vår mötesplats, så det har inte varit några svårigheter att få med någon av de vi ville skulle medverka. Väldigt kul!
Hur känns det nu inför?
– Det känns väldigt roligt och spännande. Vi har fört samman massa människor utifrån tema och samtal men det som händer händer. Inget är ju uppgjort på förhand.
Vi tror att kulturen är väldigt viktig för att dela evangeliet och kommunicera tro i dag. Det är inte en sidosverksamhet
LÄGG TILL NY KOMMENTAR