Vänsterledaren talade sig varm för religion

Vänsterpartiets partiledar Nooshi Dadgostar verkade trivas i Tångahallen i Vårgårda.

Nooshi Dadgostar vill gärna se en skola där unga får leva ut sin tro, men inte konfessionella friskolor. Det framkom under utfrågningen i Vårgårda.

För Nooshi Dadgostar, partiledare i Vänsterpartiet, var det första gången hon deltog i en partiledarutfrågning i Equmeniakyrkans regi. Men när Sändaren mötte henne strax innan hon skulle gå upp på scenen verkade hon inte nervös.
– Det är väldigt roligt att vara här. Man kan diskutera lite andra frågor kanske än det som är hetast i valrörelserna. Sedan har arbetarrörelsen och frikyrkorörelsen en historia som går in i varandra. Så vi ska inte tro att vi står så långt från varandra.

Svårt locka frikyrkliga väljare

Vänsterpartiet har alltid haft svårt att locka frikyrkliga väljare. Tidningen Dagen har frågat personer som besökt kristna konferenser om deras partisympatier, och där fick Vänsterpartiet bara två procent av rösterna.
– Men vi kanske är större hos dem som inte är riktigt lika aktiva. Det har till exempel gått väldigt bra för oss i kyrkovalet, där har vi en livskraftig närvaro. Men jag kan inte svara på varför vi inte är större bland de aktiva, det kanske finns traditioner som påverkar, sa hon till Sändaren.

Det kanske kan finnas en oro bland frikyrkliga kring hur ni ser på andlighet och religion. Vilken är din inställning?
– Som människor måste vi ha någon slags andlighet, vi måste finna tröst i någonting och kanske finna något som är större än oss själva. Det är inte konstigare än så.

Ser du några samarbetsmöjligheter mellan vänstern och frikyrkan?
– Ja, frikyrkan är ju en del av civilsamhället, som egentligen bygger samhället. Vi har politiken, och så de stora civila rörelserna. Vår uppfattning är att politiken aldrig får lägga över ansvaret för viktiga samhällsuppgifter, som jobben, skola och flyktingmottagande, på civilsamhället men det är en väldigt stor hjälp och starkt stöd när det till exempel gäller flyktingfrågan och hemlöshet. Det är en komplicerad relation, men vi kompletterar varandra, sa hon till Sändaren.

Verkade trygg och säker

Strax efter presskonferensen fick Nooshi Dadgostar gå upp på scenen i Tångahallen, där hon trots den ovana miljön verkade trygg och säker. Utfrågarna Joakim Hagerius, biträdande kyrkoledare, och evangelisten Britta Hermansson fick henne att känna sig hemma när de frågade om Vänsterpartiets klimatpolitik. Deras frågor handlade om varför görs inget snabbare. Nooshi Dadgostar menade att hennes parti faktiskt hade den ambitiösaste klimatpolitiken.
– Klimatfrågan är en stor och speciell fråga, den handlar om mänsklighetens överlevnad. Jag har varit politiskt aktiv i många år och det här är den största frågan, här måste alla länder samordna sig för att vi ska överleva, sa hon.
När samtalet gick över till religion så visade hon upp en positiv syn på den, långt ifrån Karl Marx beskrivning av religionen som ett opium.​

Ställde sig frågande

Joakim Hagerius berättade om att Equmenias scoutverksamhet på många håll förlorar sina kommunala bidrag för att deras verksamhet ses som konfessionell. Nooshi Dadgostar ställde sig frågande till varför föreningarna gick miste om bidragen.
– Klart att man ska få be en bön, sa hon och fick applåder.
Hon blev upprörd över rapporten från Sveriges kristna råd om att många unga kristna upplevt kränkningar i skolmiljö. Men hon såg inte lösningen att skapa konfessionella friskolor, tvärtom vill hon stänga dessa.
– Jag tycker det vore trevligt om klassen får vara en mötesplats där ungdomar med olika trosuppfattningar kan möta varandra för så kommer vi leva i arbetslivet.

Fakta: Dadgostar om:

Klimatet​
–  Jag tycker det är fantastiskt bra att det finns folk som är engagerade, som tar tåget istället för flyget, och handlar rätt i butiken. Men som politiker tycker jag att man har ett större uppdrag och ska använda de verktyg man har, sa Nooshi Dadgostar.
– Min poäng är att det är svårt för en enskild person att bygga ut kollektivtrafik och lägga räls och byta ut kolet i stålverken. Det krävs politiska beslut, sa hon.

Om integration
När utfrågningen gick över till integrationspolitiken blev det tydligt att Nooshi Dadgostar står för något annat än de partier som menar att Sverige tagit emot för många invandrare. Hon menade snarare att det var själva välfärdssamhället som brustit och hon målade upp bilden av det Sverige hon växte upp i, ett samhälle där välfärden stod starkare och människor med olika bakgrund mötte varandra i skolan.

Om religion​
Joakim Hagerius lyfte den ökande psykiska ohälsan i samhället, och undrade om det kunde bero på att vi förlorat våra existentiella verktyg i en sekulär värld. Nooshi Dadgostar såg behovet av andlighet för att mota psykisk ohälsa.
– JJag uppfattar det lite som en religiös comeback idag. Jag tycker att svensken är väldigt andlig. Men vi kanske behöver prata lite mer med varandra.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice