Vännerna sörjer Kjell Lönnå

Kjell Lönnå. Foto: TT

Den kände körledaren, TV-profilen och kyrkobekante Kjell Lönnå har gått bort, 85 år gammal.

För endast några dagar sedan stod han scenast på en scen. 

– Han har betytt väldigt mycket för mig, säger vännen Helen Sjöholm till SVT.

Pastorssonen och Sundsvallsprofilen Kjell Lönnå blev inte bara en lokalprofil, utan körledaren för hela det svenska folket med rikssända tv-program som "Lönnå med gäster". Även om han är mest känd för sin musikaliska gärning har han också verkat som programledare för bland annat programmet "Lekande lätt" där barn frågades ut om olika ämnen.

Visste inte att han var sjuk

Men det är kanske ändå utanför rutan som han gjort allra störst intryck på människor. Sitt starka engagemang för körsång, musik och den kyrkliga sångskatten lämnar starka spår efter beskedet om hans bortgång.

Så sent som i helgen befann sig Kjell Lönnå sin vana trogen på en scen under framträdandet av "Caprice" i Sundsvall. In i det sista trotsade han sin sjukdom. 

– Jag visste att de körde konserter i helgen och jag visste inte att han var sjuk. Jag känner mig sorgsne, säger vännen och sångerskan Helen Sjöholm, till Svt.

Hon fortsätter:

– Jag är tacksam för en människa som spred så mycket glädje. Han ville ta fram nya röster och presentera för publiken, så började allt för mig. Han har betytt väldigt mycket för mig, säger hon.

Det är inte bara för Sjöholm som Lönnå fått betyda mycket.

Frikyrkan hans musikaliska skola

Tommy Körberg som var med under helgens framträdande beskriver Lönnå som en glad och jovialisk person med ett särskilt sätt att engagera och inspirera:

– Han var en finurlig liten gubbe. Vi hade roliga samtal om det mesta. Han var glad i livet och fick göra det han gillade bäst ända in i det sista, berättar han i samma svt-intervju.

När tidningen Dagen intervjuade Lönnå inför dennes 85-årsdag ifjol berättade han om vad frikyrkan och dess musik fått betyda för honom;

– På 50-60-talet motsvarade frikyrkan den kommunala kulturskolan. Där fick jag en musikalisk grundutbildning. De hade körer, strängmusik och jag fick pröva på att vara solist och fick god vana att stå framför folk.

Ledde tre körer

Han ledde också tre körer i Sundsvall samtidigt, damkören Confetti, manskören KFUM-kören och Sundsvalls kammarkör.

Kjell Lönnå sörjs närmast av hustrun Ulrika och barnen Karin och Kristofer med familjer. Och efter dem av så många fler.

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.