Turkisk polis anklagas ha satt pastorer på dödslista

Biskopen i Konstantinopel, Bartholomew I fanns inte på dödslistan men omges ofta av livvakter. Foto: TT

Brittiska Christian Solidarity Worldwide uppmanar turkiska myndigheter att utreda en påstådd konspiration mot kristna ledare i landet.

Enligt Christian Post rapporteras att säkerhetspersonal i landet erbjudit en extremist pengar för att mörda kyrkoledare.

En man som rört sig i turkiska ultranationalistiska kretsar hävdar att han erbjudits pengar av turkisk säkerhetstjänst för att mörda kyrkliga företrädare. 

Det berättade han själv för Vedat Sarin, ledare i Frälsningens kyrka i staden Malatya i östra Turkiet. Sarin ska själv ha stått på dödslistan, enligt extremisten, som i medier kallats Tolgahan A.

"Döda dem - få vad du vill"

Tolgahan uppgav att han kontaktats av turkiska anti-terrorpoliser och erbjudits få "vad han vill" i utbyte mot lönnmordet på Vedat Sarin och två andra kristna ledare - den förre pastorn Tim Stoine och pastor Ihsan Özbek. 

Kurtulus churches, en samfundsrörelse i Turkiet som också regelbundet rapporterar om våld mot kyrkor i landet, namngav de utpekade pastorerna i ett pressmeddelande där det också förklarades att Tolgahan försetts med adresser till pastorerna och fått en pistol för att utföra dåden. 

Hagia sofia blev moské

Spänningar mellan nationalistiska turkiska rörelser, islamistiska organisationer och kristna har varit spända under en tid i Turkiet. Inte minst efter att president Erdogan gav Hagia Sofia status som moské igen. 

Den brittiska kristna organisationen Christian Solidarity Worldwide, menar att det nu är av största vikt att frågan utreds för att klargöra vad som hänt, och för att inte öka spänningar i landet ytterligare.

De menar också att situationen måste förbättras för oliktänkande, som kristna, i landet - och är särskilt oroade över anklagelser om att det kan ha funnits myndighetsinblandning kring "dödslistan".

- Även om vi är lättade över att planen på morden av kyrkoledarna misslyckades, känner vi en djup oro över anklagelserna att morden skulle vara beordrade av element inom den turkiska säkerhetsapparaten, säger CSW:s vd Scot Bower.

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.