Tidigare Diakonichefen prisas kungligt

Bo Forsberg ska få medalj av kungen.

Diakonias tidigare generalsekretare hedras för ett framstående kristet biståndsarbete.

Bo Forsberg var Diakonias generalsekreterare under en lång tid, från 1994 till 2017. Nu uppmärksammar kungen den gärningen genom att tilldela Bo Forsberg H. M. Konungens medalj av åttonde storleken.

— Det känns som en uppskattning för det man har gjort. Jag är inte speciellt insatt i hur kungliga medaljer utdelas, men jag tycker det är roligt, säger han till Sändaren.

Ceremonin med utdelningen av medaljen planeras att genomföras i slutet av februari, om inte pandemin sätter käppar i hjulet.

— Jag har varit i kontakt med hovet, och de är lite osäkra. Kungen vill dela ut medaljen personligen, säger han.

Även om det är han som blir belönad så betonar han att medaljen ska ses som ett erkännande för hela Diakonias arbete, för alla samarbetspartners som kämpar för rättvisa och mänskliga rättigheter världen över.

— Det är de som egentligen gjort det tuffa arbetet, som bokstavligen gett sina liv för en förändring, oavsett om det gällt krig, flyktingar eller politiskt förtryck, säger han.

Nu är Bo Forsberg pensionär, och han kan sakna den nära kontakten med dem.

— Jag bär dem fortfarande i mitt hjärta, och deras insatser ger mycket hopp och inspiration, speciellt i mörka tider, säger han.

Diakonia grundades av flera frikyrkor för att arbeta mot fattigdomen i världen. Under Bo Forsbergs ledning breddades arbetet till att mer med rättighetsfrågor. 

— Vårt mandat var att arbeta bland de allra fattigaste, med att till exempel bygga skolor. Men vi kom till ett skede då vi insåg att vi måste komma åt orsakerna till fattigdomen, vi kan inte bara arbeta med symptomen. Då fick vårt arbete mer fokus på att påverka beslutsfattare i Sida, riksdag, regering och EU för deras beslut påverkar till exempel utvecklingen i Burkina Faso. Det arbetet har växt, säger han.

Han ger exempel på hur Diakonias arbete verkligen gjort skillnad. För fem år sedan var det oroligt i Burkina Faso då den styrande presidenten inte ville lämna sin post. Landet var på väg in i kaos. Diakonias samarbetspartners på plats vädjade till oppositionen att inte bruka våld och förde också samtal med presidenten. Till slut lämnade presidenten landet och demokratiska val kunde genomföras.

— När jag besökte Burkina Faso så ville den nya presidenten träffa mig, och han framförde sitt varma tack till Diakonia, säger Bo Forsberg.

Men även om han har exempel på glädjeämnen och framgångar så tycker han att det är för tyst kring mänskliga rättigheter och rättvisefrågor.

— Det har förstärks under pandemin, men utvecklingen har funnits en längre tid. För tio år sedan var sådana frågor i fokus, men sen vände det och allt blev tyngre. Inte bara i USA, men också i många afrikanska stater, i Asien och i Mellanöstern, så växer nationalismen. Demokratin är inte självklar utan ifrågasatt, säger han.

Bo Forsberg fortsätter att resa runt i församlingar, för att hålla föredrag och berätta om Diakonias arbete. Att behålla kontakten med församlingar och huvudmän är centralt.

— Idag är det vanligt att man delar upp områden för sig, som klimat och fattigdom. Men om man är kristen så har man en helhetsbild, man ser att allt hänger samman, säger han.

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.