Finska beskedet: Vill snabbt in i Nato

President Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin vill in i Nato snabbt. Foto:TT

Finland har tagit ett stort kliv närmare Natomedlemskap. President Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin har nu gett besked om att de anser att Finland utan dröjsmål ska gå med i försvarsalliansen.

Niinistö och Marin meddelar sina personliga ståndpunkter om ett finländskt Natomedlemskap i ett pressmeddelande.

"Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato. Vi hoppas att de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna."

I det skriftliga uttalandet står vidare:

"Under hela våren har det förts en viktig debatt om Finlands eventuella medlemskap i Nato. Tid har behövts för att formulera en nationell ståndpunkt, både i riksdagen och i samhället överlag. Tid har behövts för nära internationella kontakter med såväl Nato och dess medlemsstater som med Sverige. Vi har velat ge debatten det utrymme den kräver."

Presidentens och statsministerns gemensamma uttalande är kort och innehåller inte mer information än så. De kommer inte heller att ha någon gemensam presskonferens, eftersom Sanna Marin är på resa i Japan.

Viktigt besked

Torsdagens besked är principiellt viktigt, eftersom presidenten leder landets utrikes- och säkerhetspolitik i samråd med statsrådet, alltså regeringen.

Det betyder att presidenten och regeringen skulle kunna bestämma sig för att ansöka om medlemskap vilken dag som helst. Men riksdagen har fått tid att bilda sig en uppfattning utifrån en redogörelse om den säkerhetspolitiska miljön som regeringen tidigare har lämnat.

På lördag kommer också de finländska Socialdemokraterna att ge besked om Nato, och vid det laget har alla partier gjort detsamma.

Det egentliga beslutet om att ansöka om Natomedlemskap fattas dock på söndag, enligt uppgifter till TT.

Beslut på söndag

Då möts presidenten och regeringen i det gemensamma utskottet för utrikes- och säkerhetspolitik. Därefter ska en presskonferens hållas med Niinistö, Marin och troligtvis även utrikesminister Pekka Haavisto och försvarsminister Antti Kaikkonen.

Enligt finländska mediekällor kommer regeringen därefter lämna sitt förslag om Natomedlemskap till riksdagen. Förslaget är sannolikt i form av en kort redogörelse om varför Finland ansöker om medlemskap.

Riksdagsbehandling

Redogörelsen ska därefter behandlas i riksdagen tillsammans med den tidigare redogörelsen om det säkerhetspolitiska läget. Arbetet med redogörelsen börjar redan på måndag. Det går inte att säga hur lång tid riksdagsbehandlingen tar, men den lär gå snabbt.

Riksdagens behandling av redogörelserna avslutas med att riksdagen fattar ett beslut som skickas till regeringen i form av en skrivelse. Därefter kan Finland skicka en formell ansökan till Nato om att bli inbjuden.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har lovat att pressa ner tiden för den formella inbjudan.

 

TT

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice