Stödet efter branden ger hopp

Andreas Samuelsson till vänster och byggnaden i full brand till höger. Foto: Kenosis

Kenosis design har hjälpt romer och fattiga i Rumänien in i företagande, men för några veckor sedan brann fabriken ner till grunden.

Trots att det intialt såg mörkt ut svämmar nu stödet in. På söndag hålls en konsert i Equmeniakyrkan Alingsås.

- Nu känns det som man fått hopp om att det kommer gå att klara ut detta, säger grundaren Andreas Samuelsson.

Son till pastorn och barnboksförfattaren Åke Samuelsson är Andreas Samuelsson uppvuxen på flera håll i Sverige, bland annat Fiskebäck och Jönköping. 

Men i runt 18 år har han varit bosatt i Rumänien, där han lever med sin fru Beck och har drivit flera entreprenörsprojekt och företag. 

romer

Romer är inte välsedda i Rumänien. Foto: Kenosis

Vill hjälpa romer

För några år sedan fick han idén att göra något för att inspirera fattiga - och särskilt romer, som är en starkt utsatt grupp i Rumänien, att börja jobba och kanske bli företagare själva. 

Som en del i projektet Seeds of Kenosis, som också bidrar med bland annat läxhjälp för barn startades då Kenosis Design. Ett projekt och företag som tillverkar bland annat träprodukter som bord och skärbrädor, men också väskor. 

Snabbt har projektet, som bland annat finansierats av Alliansmissionen och Erikshjälpen i Sverige har blivit lite av en succé.

- Idag är vi ungefär 18 anställda, och tio av de som jobbar här just nu är romer, berättar Andreas. 

Något som dock inte alltid setts med förståelse. 

- Det finns ett väldigt hårt sätt mot romer här grundat på fördomar och rasism. En del menar helt enkelt att det inte går att använda dem till nåt utan att det bara att bränna (ihjäl) dem. Det är helt fruktansvärt, så en del av responsen när vi berättat att vi anställer romer är att man möts av skratt och kommentarer som att det inte kommer fungera. Men när de ser att de funkar bra blir de lite ställda, säger Andreas. 

kvinnan

Ödeläggelsen är total. Foto: Kenosis

Nästan allt brann ner

Men för bara några veckor sedan häll drömmen på projektet på att bokstavligt gå upp i rök. Hela byggnaden där de färdiga produkterna bevaras och verktygen fanns, brann ner. Taket på sidobyggnaden likaså.

- Av vad vi vet berodde olyckan på ett elfel, konstaterar Andreas. 

Nästa chock var att försäkringarna inte skulle täcka kostnaderna för en återuppbyggnad och känslan hann på att gå över i uppgivenhet. Men bara nästan.

- Från den sekund detta hände är det så många människor som hjälpt oss. Folk kommer hit med mat varje dag. och det blir så tydligt att samhället inte är byggnader utan vänskap och understödjan. Det känns riktigt stort. Nu känner vi att vi orkar tro på att det går att bygga upp igen, med fokus på att inte behöva säga upp någon, menar Andreas. 

Såväl rumänska firmor och privatpersoner har slutit upp för att hjälpa till, men stödet har kommit även från Sverige. 

rich

Andreas bror Richard Lilja har nu agerat för att få till stånd en stödkonsert. Foto: Privat

Stödkonsert i Equmeniakyrkan Alingsås

På söndag hålls en konsert i Equmeniakyrkan Alingsås till stöd för Kenosis. Initiativtagare är musikledaren och Andreas bror Richard Lilja. 

- Vi kände att vi är ganska många som på ett eller annat sätt har koppling och hjärta för Kenosis och ville göra något. 

Sagt och gjort samlade han ihop en rätt ansenlig skara från främst sammanhang där Andreas eller Kenosis har personliga kontakter, som Fiskebäck, Hönö, Jönköping och Alingsåstrakten. 

Alingsås Gospel, kända från inte minst sin bejublade konsert med Magnus Helmner under Equmeniakyrkans kyrkokonferens är på plats, liksom artister som Lars-Åke Larsson, Doreal Williams och Deborah Helsing för att bara nämna några. 

- Det blir ganska många på scen så vi hoppas det kommer lika många minst i bänkarna, säger Richard Lilja.

 

 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice