Polisens kameramiss - blixten inte orsak till branden i Ansgariikyrkan

Räddningstjänst i action. Foto: Herman Nikolic/JP

Det var en bugg, inte en blixt, på övervakningskameran som gjorde att polisen övertygades om att det var åskans fel att Ansgariikyrkan i Jönköping fattade eld. 

Orsaken är därmed ännu inte fastställd.

Nu backar Jönköpingspolisen om orsaken till branden i Ansgariikyrkan, något som P4 Jönköping var först med att rapportera om.

Från att tidigare varit helt säker på att orsaken var ett blixtnedslag ändrar man sig nu. Anledningen till misstaget var ett tekniskt fel i den första versionen av en övervakningsfilm polisen fick tillgång till.

I denna såg det tydligt ut som ett blixtnedslag - men när filmens originalversion granskades saknades "blixten". Igår torsdag informerades församlingens styrelse om de nya uppgifterna. Orsaken till den förödande eldsvådan i Ansgariikyrkan är därmed fortfarande okänd. Några tecken på att branden varit anlagd har dock polisen inte.

- Det som hänt är att det har blivit en bugg i filmen som orsakat ett kraftigt ljussken. En ny nedladdning visar att det är mörkt på himlen fram till 02.07 när en rökpelare plötsligt visar sig, säger Rickard Finndahl, förundersökningsledare hos polisen till Jönköpings-Posten.

Till samma tidning förklarar han också varför de först kunde vara så säkra;

– Det är oturliga faktorer som gjort att det blivit såhär. Vi såg ett kraftigt ljussken och bedömde det som ett blixtnedslag. När vi fick ny nedladdning av filmen från samma tidpunkt som inte visade något ljussken så såg vi att det var något som inte stämde.

I helgen firade församlingen nattvard utanför vad som nu är kyrkoruiner och har nu inlett processen med att se framåt och landa i vad nästa steg blir.

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.