Pastor blir mental hockeycoach

Vännas klubbdirektör Erik Åström och pastor Johan Wikström skakar hand. Foto: Vännas HC/pressbild

I början på augusti börjar pastor Johan Wikström som mental tränare för A-laget i Vännäs HC.

-Hockeyn har många utmaningar. Jag hoppas kunna hjälpa spelarna att få en bättre balans i tillvaron, säger han.

Johan, som är pastor i Missionskyrka Vännäs, har själv spelat mycket hockey i Tibro i sin ungdom. Han är väl bekant med de problem och utmaningar hockeyspelare kan ha.

-Jag har länge funderat på något sådant här, och talade med klubbdirektör Erik Åström, som sedan gav mig ett erbjudande, förklarar Johan. Han kommer också att vara en resurs för hela föreningen och samordnare för klubbens krishantering.

-Jag tror det blir bra, eftersom jag har mycket samtal och psykologi i min utbildning, samtidigt som jag kan hockey, säger han.

Det är klubben själv som sett behovet av samtalsstöd för sina spelare. Unga killar som går på hockeygymnasium med familjen långt borta, samtidigt som de förväntas prestera på hög nivå.

-Många anstränger sig på gränsen till sin förmåga. En del behöver stöd för att se hur de ska kunna gå vidare, ta ett steg till. Andra måste kanske lära sig acceptera att det inte kan mer. Att de duger som de är.

-Det är så jag ser min nya uppgift. Tron omfattar ju hela livet. Och jag drivs av att få arbeta  med människor, se dem komma till freds med sig själva och leva ett gott liv.

Johan börjar nu direkt efter semestrarna, och är anlitad för hela säsongen 19/20.  Han inleder arbetet med ett personligt samtal med var och en.

-Jag vill stämma av hur var och en mår, och var i livet de befinner sig.

-Sen är det meningen att jag ska närvara på en träning i veckan, alla hemmamatcher och bortamatcher när jag kan. Utöver detta kommer jag förstås att finnas tillgänglig på telefon.

Parallellt med uppdraget för hockeylaget fortsätter Johan sin pastorstjänst.

-Man kan säga att jag blir utlånad. Församlingen bjuder på litet av min tid, och hur det blir exakt vet jag inte, jag har ju förtroendearbetstid. Dessutom räknar jag detta som ett fritidsintresse, precis som de flesta som arbetar i klubben.

Utöver detta så inleder Vännäs HC och Missionskyrkan Vännäs ett samarbete i höst som innefattar en gemensam konfirmation med hälsoprofil.

--WHO, världshälsoorganisationen beskriver hälsa utifrån fyra grunder. fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt. Vännäs HC är bäst på det fysiska, kyrkan tar

Annika Ahlefelt

010-199 34 53

annika.ahlefelt@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer