Open Doors: Folk dör ännu i terrorattackens spår

Stor sorg bland Sri Lankas kristna efter dådet. Foto: Gemunu Amarasinghe

Efter attackerna i Sri Lanka på påskdagen, väntar nu organisationen Open doors på besked om hur de kan ge stöd till drabbade i landet.
– Folk håller fortfarande på att dö i effekterna av dåden, säger generalsekreterare Peter Paulsson.

Sju självmordsbombare sprängde sig själva vid söndagens dåd, när kyrkor och hotell i olika delar av Sri Lanka attackerades. Antalet döda ligger på runt 300 och mångdubbelt fler är skadade.

– Sådant här kan skapa otrygghet och oro, vilket ju precis är vad de här grupperna vill, konstaterar Stefan Emilsson, Asiensamordnare på Equmeniakyrkan.

Samfundet har inget aktivt arbete i Sri Lanka, men Emilsson känner till landet. Ett dåd av det här slaget hade han inte väntat sig just där.

– För tio år sedan var det väldigt oroligt i landet, men det här verkar vara en ny grupp som jag inte känner till.
Den lokala islamistiska extremistgruppen National Thowheeth Jama’ath (NTJ) tros, enligt regeringen, ligga bakom. Men även internationella kopplingar utreds.

Attackerna är de värsta någonsin riktade mot den kristna minoriteten i Sri Lanka, som utgör ungefär sju procent av landets befolkning.
Men Equmeniakyrkan kommer i nuläget inte att vidta några särskilda åtgärder för sina medarbetare i Asien efter attackerna.

– Det finns länder med risk för den här typen av händelser, men i stort är det väldigt ovanligt. De risker vi jobbar mest med är sådant som sjukdomar.

Open Doors är däremot en av de organisationer som nu vill få komma in med hjälp till drabbade så snabbt som möjligt. I deras senaste rapport över förföljda kristna hamnade Sri Lanka först på plats 46. Även de uttrycker därför en viss förvåning efter dådet:

Missionsorganisationen Open doors hjälper förföljda kristna runt om i världen, och kartlägger årligen de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som värst i sin World Watch List.  

I den senaste rapporten hamnar Sri Lanka på plats 46.

– Det var bland annat 20 attacker mot kyrkor under förra året, men då handlade det i huvudsak om lankesiska buddhister som gett sig på kristna, säger Peter Paulsson.

– Förföljelse och särbehandling mot kristna pågår i Sri Lanka.

Det långdragna inbördeskriget mellan regeringen och de tamilska tigrarna – och som förutom politiska mål också hade religiösa förtecken - har präglat landet också efter kriget formellt fick ett slut 2009: människor har vant sig vid religiösa spänningar och till och med konflikter i landet, berättar Peter Paulsson.

Omkring två miljoner – eller drygt nio procent - av landets befolkning är kristna, de flesta romersk-katoliker. Även om kristna tillerkänns religionsfrihet i konstitutionen, menar Peter Paulsson att den slår fast att buddhismen lyfts fram som en statsreligion.

En trend som Open doors diskuterar i sin senaste rapport är den religiösa nationalismen som är på uppgående, inte minst i Asien. Det resulterar i att religiösa minoriteter trakasseras eller särbehandlas.

– Det stora exemplet är Indien och hindunationalismen som har vunnit mark - ett land som hamnade på en tiondeplats på vår senaste lista. Länder som Nepal och Sri Lanka är lite som lillebröder till Indien och följer Indiens exempel.

Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige. Foto: Pressbild/Open Doors

Hur påskdagens bombdåd kommer att påverka  landets status i kommande rapporter från organisationen är ännu oklart.

– Vi mäter förföljelse som har religiösa orsaker. Om det förekommer dödsfall i statistiken vi vill ha det verifierat att det var på grund av bekännelse till Kristus. Denna händelse har en större effekt och en större spridning, så det är inte säkert att det handlar om den kristna tron.

– Det tycks vara islamistiska extremister som har gjort det här. De vill statuera ett exempel och sätta skräck i befolkningen och skapa kaos. Bombdådet skedde inte i första hand för att de är kristna. Det är inte martyrskap rakt av, utan mycket större frågor.

Den så kallade Islamiska statens ideologi har fått stor internationell spridning. Peter Paulsson berättar att det i dag finns omkring 30 grupper enbart i Afrika söder om Sahara som har anammat de tankegångarna.

– Det finns sovande celler överallt. Hur det är med Sri Lanka vet jag inte. Men den religiösa extremismen upphör inte bara för att IS är besegrat i Mellanöstern.

– Det handlar mer om ett statement gentemot väst överlag. De kopplar ihop kristendomen med västvärlden. Det handlar om att skapa kaos och försöka åstadkomma världsherravälde. Detta är något vi antagligen kommer att få leva med.

Hur påverkar detta kristna i landet?

– Nog tror jag att detta till viss del kommer att påverka situationen för kristna. Det är trots allt kyrkor som attackeras.

– Vad vi jobbar med nu är tydliggöra för kyrkan och kristna i landet att vi bryr oss ber för dem. Och så inväntar vi besked om exakt vad för hjälp de kan behöva. Folk håller fortfarande på att dö i effekterna av dåden, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.

Vad kan vi göra i Sverige?

– Lyfta situationen i Sri Lanka i olika sammanhang och be för landet. Och att visa solidaritet med den världsvida kyrkan. Det går också att påverka våra egna politiker och uppmärksamma att kristna minoriteter, som i Sri Lanka, blir särbehandlade.

– Vi som kristna runt om i världen kan visa att vi bryr oss, och att vi sörjer tillsammans med dem.

FREDRIK HEICHSLER
ROBERT TJERNBERG
sandaren@sandaren.se

Fakta: Religioner i Sri Lanka

Religion antal procent

Kristna

1,962,000

9.4

Muslimer

1,854,000

8.8

Hinduer

2,832,000

13.5

Buddhister

14,154,000

67.6

Judar

81

0.0

Bahai

17,100

0.1

Atheister

17,000

0.1

Agnostiker

105,000

0.5

Övrigt

8,670

0.0

Källa: Open doors

0 Kommentarer
0 Kommentarer